Nettbokhandelen Bookis har vokst betydelig under pandemien, og har i dag over 200 000 brukere. Nå henter selskapet 60 millioner kroner, og Schibsted, som allerede er med på eiersiden, leder investeringsrunden. I tillegg til Schibsted går det New York-baserte fondet Lugard Road Capital og den svenske techprofilen og Let’s Deal-gründeren, Alexander Hars, inn med penger.

- Det er nå litt over et år siden vi investerte i Bookis for første gang, og det potensialet vi så i selskapet da ser om mulig enda mer lovende ut nå. Teamet har et genuint engasjement for å skape en mer bærekraftig bokbransje, noe også brukerne omfavner. Til tross for et kaotisk pandemiår har Bookis hatt en fantastisk utvikling, og vi er veldig glade for muligheten til å fortsette å følge selskapet tett – i en ny og spennende vekstfase, sier Christian Horn Hanssen, investeringsansvarlig i Schibsted Growth. 

Les også: Bokhandlere på nett jakter reklamebyrå: - Vi har litt dårligere tid og litt mindre penger

Øker antall brukere
Bookis, som selger både nye og brukte bøker, har vokst raskt i Norge det siste året, samtidig som selskapet har hatt en eventyrlig utvikling i Sverige. I Norge har Bookis gått fra 60.000 til 165.000 antall brukere av tjenesten på bare ett år. I Sverige har Bookis bare siden august 2020 vokst fra 1000 brukere, til over 40.000 brukere nå.

- Schibsted har levert over all forventning, og har vært viktig en viktig bidragsyter for vår vekst det siste året, ikke bare med penger. De bidrar både operasjonelt med kompetanse, og de bidrar i det strategiske arbeidet. Spesielt vil  jeg nevne deres ekspertise og rådgivning innen markedsføring og merkevarebygging, som har gitt veldig gode resultater, ikke minst når vi har gjort store kampanjer med Schibsteds medier. Det har gitt veldig gode resultater, og effekten av dette arbeidet har vært en viktig driver for den veksten vi har opplevd, sier medgründer og driftssjef i Bookis, Lasse Brurok.

Opptatt av bærekraft
Ved forrige investeringsrunde investerte blant annet Kahoot!-gründer Johan Brand gjennom fondet We Are Human Nordic. Da var bærekraftsperspektivet uttalt som spesielt viktig, det er det også for investorene i denne runden. 

- Det er ikke mulig å hente inn penger hvis man ikke har en tydelig bærekraftsprofil. Bokbransjen har vært en miljøsinke, og det er på høy tid at også bøker blir en del av sirkulærøkonomien. En bred enighet om dette har nok hjulpet oss når vi skulle hente penger denne våren, sier Brurok.

Gründerne av Bookis har siden begynnelsen vært svært bevisst på å bygge en trygg og god organisasjon preget av effektivitet og et tydelig resultatfokus i arbeidshverdagen. Dette fokuset har de fått positiv oppmerksomhet for i gründermiljøet. Gründerne mener dette har vært en av suksessfaktorene til selskapet.

- Vi bestemte oss tidlig for at dette selskapet ikke skulle være en historie om gründere som jobbet døgnet rundt. I Bookis har vi heller vært opptatt av å «druuse på» når man er på jobb, slik at man kan dyrke fritiden som man vil ellers i døgnet. Vi ser frem til å kunne finne flere Druusere som kan bidra til videre vekst, sier Lasse Brurok. 

I første omgang skal Bookis ansette både finansdirektør og en produktdirektør som begge vil l få ledende roller når Bookis skal bygges videre.