Google vil droppe annonseteknologi som sporer brukere, skriver NTB. I stedet skal Google ta i bruk et nytt system for målrettede annonser uten bruk av såkalte «cookies» når de faser ut tredjepartsdata i sin nettleser Chrome til neste år.

Det kommer frem i et blogginnlegg hos Google i ettermiddag.

Den nye teknologien skal både forbedre personvernet og ivareta annonsørenes interesser, og skal testes Chrome i mars.

- Dersom digital annonsering ikke utvikler seg i tråd med brukernes stadig økte bekymringer over deres personvern og hvordan deres personlige identitet blir forvaltet, risikerer vi det frie og åpne internettets fremtid, sier produktleder David Temkin, ifølge The Wall Street Journal.

Tidligere i år løftet Google av sløret på annonseteknologien FLOC, kort for Federated Learning of Cohorts. Med hjelp av maskinlæring kan Google «gjemme» enkeltbrukere i grupper, eller kohorter, med andre som har lignende nettadferd og som får servert annonser basert på deres felles interesser. 

Ifølge Googles undersøkelser, er FLOC i snitt 95 prosent like effektivt som annonser basert på tredjepartsdata.

- Vår ambisjon er å heve listen for personvern samtidig som vi sikrer et blomstrende økosystem for annonser, sa Chetna Bindra, produktsjef for Ads Privacy, i et Google Meets-møte med journalister i januar.

Andre aktører satser på sporing av epost-adresser som en erstatning for tredjepartscookies. 

Les mer: Schibsted og Dentsu knytter tette bånd før cookie-død: - Gir noen tydelige signaler