Det er et team med mye erfaring fra media- og kommunikasjonsindustrien som nå har funnet sammen i investeringsselskapet Venditio. Bak Venditio, et selskap som først og fremst skal investere i tech-selskaper og de såkalte ESG-selskaper (environmental, social og governance), finner en tidligere medietopper som Helge Onsum, Frank Martinsen, Inge Berge og Thomas Gunnarssson.

- Vi traff hverandre gjennom noen felles kjente i et annet miljø og bestemte oss for at dette hadde vi lyst til å realisere, sier tidligere byråleder og The North Alliance-gründer, Helge Onsum til Kampanje. 

Onsum sier Vendtio allerede jobber aktivt med tre selskaper, og er i mange spennende dialoger. Venditio ønsker først og fremst å ta norske og nordiske «scale-up»-selskaper ut i Europa.

- Målet er vi skal være inne i rundt ti selskaper ved utgangen av neste år, og vi har begynt å se mot Sverige, sier Onsum til Kampanje.

Helge Onsum er en gammel kjenning fra medie- og kommunikasjonsbransjen. Han har tidligere vært sjef i både TV3, mediebyrået Dentsu Aegis og var altså også en av med-gründerne i The North Alliance, som han senere solgte seg ut av. Onsum går inn som styreleder i investeringsselskapet Venditio og sitter med eierandel på 20 prosent av aksjene.

- Er det egne penger dere går inn med i første omgang?

- Ja, i første omgang er det egne penger, men vi co-investerer med andre og hjelper selskapene å skaffe finansiering ut over det vi kan stille med, sier Onsum.

Les også: Reklame-veteran selger seg ut av North Alliance

Har investert 10-15 millioner
Venditio & Co har så langt investert mellom ti og 15 millioner kroner i tre selskaper og eierpostene varierer fra ti til 30 prosent, kunne en lese i Finansavisen i forrige uke.  Til Kampanje sier Onsum at de skal bidra i selskapenes vekstfase med investeringer, «å finne den gode historien» og markedsføring. Det som først omtalte saken.

- Men hvordan tenker dere å utnytte all erfaringen dere har fra medier og kommunikasjonsmarkedet i Venditio?

- Ved å finne gode caser, bruke vårt nettverk, bruke digitale mediekanaler og hjelpe selskapene med salg og strategi.

- Kan det være aktuelt å gå inn i selskaper med tilknytning til medier og kommunikasjonsindustrien?

- Ja, det kan det absolutt. Det er jo mange selskaper i medie- og kommunikasjonsbransjen som er digitale og på tech. Vi ser også for oss å kunne jobbe sammen med medie- og kommunikasjonsselskaper både når det gjelder investeringer og salg av selskaper, sier Onsum.

Mye medieerfaring
Onsum var også sentral i forbindelse med byråfusjonen mellom Good Morning og Naug & Venner og er i dag styreleder i det sammenslåtte byrået Good Morning hvor han også har en eierpost på drøye åtte prosent.

Les også: Naug får nye venner – slår seg sammen med Good Morning

Men det er altså ikke bare Onsum som kan medie- og kommunikasjonsmarkedet. For de som har vært med en stund kjenner også igjen navnet Thomas Gunnarsson som i fem år var toppsjef i tjenesten Opplysningen Digitale Medier 1881 frem til 2010.

- Hvis det er en opplevelse som deles av de fleste gründere, er det sannsynligvis dette: Å starte et selskap er ganske enkelt. Det er vesentlig vanskeligere å skalere det inn i ny vekstfase, sier Thomas Gunnarsson som blir partner og daglig leder i Venditio med en eierandel på 35 prosent.

Han mener en utfordring for mange gründere vel så mye som finansiering er tilførsel «kompetanse og struktur.»

- Markedet kan være der, den grunnleggende ideen er til stede, og det er talentfulle, ambisiøse mennesker. Allikevel er det ofte mye vanskeligere å tiltrekke, beholde og vokse kunder enn forventet, sier Gunnarsson.

Tidligere Google-sjef:

Jan Grønbech, tidligere Google-sjef i Norge, knytter seg til det nye investeringselskapet Venditio som skal jakte på teknologi- og ESG-selskaper. - Om jeg investerer i noen av selskapene er mulig, sier han. Foto. Eivor Eriksen.

Med seg på laget har de i tillegg Inge Berge med bakgrunn fra blant annet Hegnar Media og Amedia, samt Frank Martinsen med erfaring fra KPMG, Itera og Gambit. Martinsen var også tilknyttet Red-gruppen der han over en periode jobbet som finansdirektør da Onsum var styreleder i selskapet. Ifølge Onsum hjalp han også Red-eierne med å selge selskapet til Dentsu.

- Jeg tok han med videre til Oculos hvor han jobbet som finansdirektør og hjalp oss å selge selskapet til Aller og Ahead Group, sier Onsum.

De øvrige tre partneren vil ha en mer operativ rolle i selskapene de investerer i.

I tillegg har selskapet også etablert et Advisory Board med tidligere Google Norge-sjefen Jan Grønbech, Maria Moræus Hanssen og Petter Mannsverk Andresen. Ifølge Onsum og Gunnarsson skal en annen kjent profil også være på vei inn.

Jeg er med for å bidra med det jeg måtte ha lært de siste 25 årene. Kanskje jeg også kan lære noe. Om jeg investerer i noen av selskapene er mulig, men det kommer an på. Det er i alle fall en åpning for å være med på emisjoner. Jeg har stor sans for teamet bak Venditio og tror dette kan bli moro. Dessuten er advisory board sammensatt av mennesker som er veldig spennende og som jeg kan lære masse av, sier Grønbech til Kampanje. 

De tre selskapene Venditio har investert i så langt er Spense, som leverer friksjonsfri betaling, Dynamic Elements Markets, en digital plattform for samfunnsansvar og den uavhengige nyhetskanalen for bedre helse, Hemali.

Les også: Onsum til Red Gruppen