Konfettien har lagt seg etter årets kåringer i «Byråprofil». På teknologi- og designfronten var det igjen Netlife som tronet øverst på pallen, etterfulgt av Eggs Design, Try Apt, Making Waves og Creuna. Felles for alle fem byråene er at de ledes av kvinner.

Byråleder i Netlife, Beth Stensen, forteller at teknologibransjen både har vært og er mannsdominert, kanskje særlig i IT-avdelinger på kundesiden. Kvinneandelen innenfor IKT utgjør kun 30 prosent. 
 
- Det er altfor lite. Jeg håper man kan få frem flere sterke kvinnelige ledere på den siden og øke andelen kvinnelige teknologer generelt. Teknologi kan ikke overlates til et lite segment av befolkningen, det er for komplekst og for viktig, sier Byråprofil-vinneren til Kampanje. 
 
Samtidig understreker hun at det er flere kvinner på topp i byråene.
 
- Jeg tror ikke hovedpoenget er at de er kvinner, men en gjeng med usedvanlig dyktige og kompetente folk som fortjener plassen. Hvorvidt de har «innovertiss» eller «utovertiss» er ikke relevant, mener hun. 
 
- Det at det er flere kvinner på topp i byråene er vel kanskje et resultat av at teknologi har blitt sterk drivkraft i samfunnet og har blitt en viktig del av våre liv, legger hun til.

Les også: Netlife urokkelige på designtronen – men nå melder Eggs seg på i Byråprofil-kampen

- Mer vanlig at kvinner er ledere
Eggs Design gjorde brakdebut i årets Byråprofil med sin andreplass. Byråleder Ulla Persson Sommerfelt tror heller ikke det avgjørende for «Topp 5»-byråene at de har kvinnelige ledere. Hun understreker at kvinner kan være like gode ledere som menn. 

- Det har blitt mer vanlig at kvinner er ledere. Jeg tror ikke det hadde vekket oppmerksomhet dersom menn ledet byråene, sier hun til Kampanje. 

Hun tror ikke det er slik at bransjen tiltrekker seg kvinnelige ledere.

- Jeg tror alle organisasjoner har behov for balanse, man trenger ulike personligheter, talenter og kunnskap. Det gjelder kanskje spesielt i kreative yrker hvor man er bevisst på at diversitet skaper resultat, mener hun. 

I Eggs har de omtrent 30 nasjonaliteter og det er 50/50 kvinner og menn blant ansatte og ledelse, styret inkludert. Sommerfelt forteller at de har lagt opp til å være et internasjonalt miljø, og rekrutterer bevisst på kompetanse. 

- Det er sikkert ting vi mangler for å være komplett vi også, sier hun.

- Vil ha kvinnelige rollemodeller som ledere
I likhet med Stensen sier Sommerfelt at teknologibransjen er mannsdominert, men legger til at det særlig gjelder rene teknologibyråer. På designsiden er det nok mer balanse, mener hun. 
 
- Vi ser også at flere kvinner tar høyere utdanning. Ved å få flere kvinner i fagene kommer vi til å se flere kvinnelige ledere også, sier Sommerfelt. 
 
Om suksessen til eget byrå trekker hun frem rollemodeller:
 
- Jeg tror vi har noen rollemodeller i bransjen som de unge har lyst til å jobbe med. Vi har noen veldig sterke fagpersonligheter av begge kjønn. Flinke folk vil jobbe med flinke folk.
 
- Jeg trodde egentlig det ikke var så viktig, men de unge kvinnene sier til meg at de gjerne vil ha kvinnelige rollemodeller som ledere, fortsetter Sommerfelt. 
 
Hun legger også til at de aktivt har jobbet med kulturen i byrået, og ønsker å bygge verdens beste arbeidsplass for kreative mennesker. 
 
- Det blir man aldri ferdig med, kulturen utvikler seg også, sier hun.

- Plass til langt flere damer
I Making Waves sier daglig leder Kristine Ildahl Bjørnstad at hun syns det er veldig gøy at topp fem ledes av kvinner.
 
- Jeg kjenner flere av de andre personlig og vet hvor utrolig dyktige de er som ledere og fagpersoner, derfor føles dette veldig naturlig, sier hun til Kampanje.
 
- Er det en «kvinnerevolusjon» i tek-bransjen nå?
 
- Jeg skulle gjerne sagt ja, men jeg har jobbet i bransjen siden 2005 og vet at det er plass til langt flere damer i tech før vi snakker om en revolusjon, svarer byrålederen.
 
Hun synes likevel bransjen kan være stolt over det mangfoldet de har fått til.
 
- Vi må fortsatt jobbe bredt for å få flere kvinner til å satse på vår bransje. I Making Waves jobber vi dedikert med å få opp andelen kvinnelige utviklere og det har gitt resultater over tid, legger hun til.

- Ikke perfekte vi heller
Tilbake hos Netlife forteller Stensen at hun er den første kvinnelige lederen siden Netlife ble grunnlagt for 20 år siden. Hun legger også til at de som grunnla byrået var et «fantastisk team av kompetente menn», og at den første de ansatte var en kvinne.

Videre understreker hun at byrået er opptatt av å ha en god miks av ansatte, og forteller at de har tatt innover seg diskusjonen om mangfold. 
 
- Vi er ikke perfekte vi heller. Vi har lagt vekt på fag og personlighet foran noe som helst annet. 

Men heller ikke på dette området skiller Netlife seg fra konkurrenten. Ifølge Stensen er alle «Topp 5»-byråene grunnlagt av menn. Det får henne til å spørre: 
 
- Hvorfor er det så få kvinnelige gründere og investorer? Der tenker jeg vi har en jobb å gjøre, sier hun. 

Se inntekten og formuen til de beste byrålederne fra Kampanje og Kantars undersøkelse Byråprofil i kategorien Årets teknologi- og designbyrå her. 

Navn Selskap Skattbar inntekt Skattbar formue
Beth Stenssen Netlife 967.111 0
Ulla Sommerfelt Eggs Design 1.289.098 346.310
Trine Harnes Try Apt 843.153 0
Kristine Bjørnstad Making Waves 783.118 0
Birgitte Angelil Creuna 0 2.238.967

Kampanje gjør oppmerksom på følgende: Det er viktig å huske på at skattbar inntekt ikke er det samme som reell inntekt. Nettoinntekten omfatter all skattepliktig inntekt: det vil si lønn, pensjon, sykepenger, næringsinntekt, renteinntekter og eventuell pengegevinster. Men fra denne er det trukket fra fradragsberettigede beløp som rentefradrag, minstefradrag og fradrag i tilknytning til arbeidsinntekt. (Særfradrag er imidlertid ikke trukket fra på denne posten.)

Formue omfatter blant annet bankinnskudd, oppgitt kontantbeholdning, likningsverdi på aksjer, eiendom, bil. etc. Gjeld er fradrag på denne posten.