En ekspertgruppe oppnevnt av Facebook vil starte arbeidet neste måned. Gruppen skal ha siste ord i saker der det vurderes om innhold må slettes fra nettstedet.

En talsperson for ekspertgruppen sier til nyhetsbyrået AFP at de er i gang med å teste tekniske systemer.

Hvis testene går som de skal, vil gruppen kunne begynne arbeidet i midten eller slutten av oktober. Dermed vil den nye ordningen være i funksjon før presidentvalget i USA.

- I prinsippet vil vi være i stand til å se på forhold som dukker opp i forbindelse med valget og etter valget. Men hvis Facebook tar noe ned eller lar noe bli stående dagen etter valget, så vil det ikke komme en kjennelse dagen etter. Det er ikke derfor vi er. Vi skal ta prinisppielle beslutninger, sier den tidligere danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt som skal sitte i utvalget til BBC.

Ekspertgruppen, som er blitt kalt Facebooks «høyesterett», vil ha myndighet til å overstyre beslutninger tatt av selskapets ledelse. Blant medlemmene er jurister, menneskerettsaktivister, journalister, en fredsprisvinner og den tidligere danske statsministeren Thorning-Schmidt.

Øvrige medlemmer er blant annet menneskerettighet- og ytringsfrihetsadvokaten Afia Asantewaa Asare-Kyei, jusprofessor Evelyn Aswad, advokat med spesialitet innenfor digitale rettigheter Nighat Dad, tidligere The Guardian-redaktør Alan Rusbridger, tidligere justisminister i Israel Emi Palmor og rettighetsadvokat Ronaldo Lemos.