Fredag ettermiddag arrangerer African Student Association ved Universitetet i Oslo en demonstrasjon foran Stortinget i forbindelse med drapet på afro-amerikanske George Floyd. Saken har satt fyr på USA og debatten om politibrutalitet, og nå mobiliserer folk over hele verden til kamp mot rasisme.

19.000 har skrevet på Facebook at de vil delta på demonstrasjonen, 400 ganger så mange som offisielt har fått lov til å delta av kommuneoverlegen. 38.000 har skrevet at de er interesserte.

- Er dere overrasket over engasjementet?

- Ja, til en viss grad er jeg overrasket over det. Vi synes det var kjempebra at flere har engasjert seg, men vi lever under covid-tider, og det var derfor vi tok kontakt med kommuneoverlegen, sier leder for African Student Association, Rahwa Tilahun Yohaness.

Ettersom bare 50 kan delta i demonstrasjonen foran Stortinget, har de oppfordret folk som vil støtte saken til å streame eventet, dele hashtaggen, donere og skrive under på en signaturkampanje.

Saken fortsetter etter bildet.

Rahwa Yohaness.jpeg

Står bak demonstrasjon: Rahwa Tilahun Yohaness leder African Student Association, som arrangerer fredagens demonstrasjon. Foto: Privat 

- Hadde ikke klart det uten sosiale medier

Yohaness mener sosiale medier har spilt en essensiell rolle i å mobilisere folk i denne saken.

- Jeg tror ikke vi hadde klart å nå ut til så mange som vi har gjort uten sosiale medier. Vi trengte ikke å spørre én gang, før flere av våre venner skjønte hvor viktig det var og faktisk delte arrangementet og oppfordret folk til å engasjere seg. Og da snakker jeg ikke om venner som i personlige forhold, men støttespillere. Innen 24 timer hadde 8-10.000 sagt at de skulle delta.

- Hvorfor tror du nordmenn engasjerer seg så sterkt i en sak som så langt har vært veldig USA-fokusert?

- Jeg tror nordmenn vet at det er rasisme i Norge også. Derfor oppfordrer vi alle til å fortsette å engasjere seg. Dette er ikke noe som løses med å ha én demonstrasjon, vi må fortsette ha en konstruktiv dialog, for å sette inn virkelige og konkrete tiltak. Vi må erkjenne at politiet bruker makt her også og at det er mye profilering, sier Yohaness.

- Nordmenn ser at folk i USA er lei og at de går ut for å demonstrere til tross for at det er en reell fare for å bli smittet av noe som muligens kan drepe deg. Det viser hvor ille det er. De har sett hvordan George Floyd døde. Den videoen er så ekstremt traumatiserende for folk av farge. Ingen burde behandles på den måten, og det skjer i et land som skryter av å være demokratisk, fortsetter hun.

Setter Amnesty-rekord
Også Amnesty Norge har merket det voldsomme engasjementet. Deres underskriftskampanje for rettferdighet for George Floyd nærmer har nådd 187.700 signaturer. Den forrige rekorden var på 95.000 i 2003.

Mens Instagram tidligere ikke har vært en stor kanal for Amnesty Norge i forbindelse med underskriftskampanjer, ser de nå at 58.000 har klikket seg inn på underskriftskampanjen fra ett enkelt innlegg.

Sosiale meder-sjef i Amnesty, Frida Marie Grande, beskriver engasjementet som «helt vilt».

- Én ting er at saken har fått enorm dekning i alle kanaler, det er også en svært opprørende historie som mange føler sterkt på, og det skjer ikke for første gang. Det er en lang historie bak. Folk synes at nok er nok, at dette må ta slutt, sier hun til Kampanje.

Fikk hjelp av Instragram-kampanje
Hun tror også underskriftskampanjen deres fikk hjelp av den såkalte #blackouttuesday-kampanjen som farget Instagram-feeden svart denne uken. Den oppfordret folk til å legge ut helsvarte bilder i solidaritet med kampen mot rasisme.

- Mange reagerte på at det ikke var nok å legge ut et svart bilde, og mange skrev nok under på vår aksjon som et annet handlingsalternativ og spredte den til venner. Det var nok avgjørende. Amnesty går ut med aksjonene sine i mange land, og det var definitivt på vår Instagram-konto her i Norge det eksploderte aller mest.

Samtidig mener Grande at det er viktig at folk forstår at dette er et langsiktig arbeid som krever mye tid, og som ikke løses med en ukes engasjement i sosiale medier.

Frida Marie Grande Amnesty.jpg

Setter rekord: Sosiale medier-sjef Frida Marie Grande tror #blackouttuesday var med på å gi fart på deres underskriftskampanje denne uken. Foto: Amnesty