Folkehelseinstituttets nye app for smittesporing blir lansert i dag av statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse. Til stede var også helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet være til stede.

Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.

 - Appen har to formål: Varsle om nærkontakt med smittede, og dele data om hvordan folk beveger seg og hvor mange de møter, slik at vi kan se hvordan de strenge tiltakene i samfunnet virker, og hvordan lettelser kan påvirke smittesituasjonen, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Kjetil Berg Veire i Folkehelseinstituttet til Kampanje.

Koster 45 millioner kroner
Norske myndigheter har satt av 45 millioner kroner på digital smittesporing og appen Smittestopp, som blant andre Simula Research Laboratory står bak. Også andre apputviklere som Shortcut har vært koblet på i prosessen der løsningen er utviklet i rekordfart.

Berg Veire mener det er viktig å få frem at dette er «mer enn en app».

- Det er viktig for oss å få frem at dette ikke bare handler om en app, men om ett av flere tiltak som kan supplere arbeidet med smitteoppsporing og analyse som gjøres, og bidra til å lette de strenge restriksjonene vi har i dag, sier han.

Folkehelseinstituttet jobber i dag med reklamebyrået PerHøj og Mindshare på medier.  Her kan du se den første Facebook-filmen til Folkehelseinstituttet. 

Satser på PR og sosiale medier
Samtidig er det klart at Folkehelseinstituttet er avhengig av å få folk til å laste ned appen og kommunikasjonsdirektøren sier instituttet vil ta i bruk både PR, betalt reklame og digitale kanaler som Google og Facebook. 

- Det er stor oppmerksomhet i media rundt appen, så budskapet om at den kan lastes ned bør nå greit ut til mange i første omgang, sier han.

Ifølge tall fra analyseinstituttet Opinion sier i overkant av annenhver nordmann at de tror de vil laste ned appen.

- Det er et positivt utgangspunkt. Samtidig har det vært diskusjoner om personvern og sikkerhet, som vi både lytter til og som vi har gjort flere tiltak som følge av, spesielt når det gjelder det IT-tekniske, sier han.

Det er satt av en pengepott på 2,5 millioner kroner for informasjonsarbeidet, men ifølge Veire Berg kan denne justeres etter behov. 

Skal samarbeide med kommunene
Han sier det jobbes med et større kampanjeløp, men at dette vil første være klart senere.

- Etter hvert som appen er testet ut i ulike kommuner, og varslingsfunksjonaliteten vil kunne bli brukt over hele landet, planlegger vi en kampanje med virkemidler som vi ikke er i mål med ennå, digital annonsering samt arbeid med sosiale medier. Vi ser også nærmere på hvordan vi kan samarbeide med kommunene som skal teste løsningen, og om vi kan skreddersy kommunikasjonstiltak i samarbeid med disse kommunene, avhengig av hva de tenker er lurt, sier han.

- Hvilke mediekanaler vil dere bruke?

- Planen er å bruke betalt søk, betalte annonser i norske, digitale aviser og nettsteder, men størst fokus skal vi ha på sosiale medier. Hvordan «kanalmiksen» blir må vi vurdere nærmere i april, sier han.

Han utelukker heller ikke at man vil tenke utradisjonelt i jakten på å nå alle målgrupper.

-  Vi kommer også til å se på hvilke målgrupper som kan være vanskelige å nå gjennom tradisjonelle kommunikasjonsaktiviteter som medieoppmerksomhet, digital kampanjevirksomhet og sosiale medier, og som vi kanskje må prøve å nå på andre måter. Det er viktig for oss å være åpne på nøyaktig hva appen er og hvordan den virker, slik at vi ikke lover noe verken vi eller appen ikke kan holde.