For fjerde året på rad kårer Abelia og ODA-Nettverk, Nordens største nettverk for kvinner i tech, Norges 50 fremste tech-kvinner. Navnene ble presentert under et arrangement på Næringslivets Hus i dag, med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til stede som en av gratulantene.

Nytt av året er kåringen for første gang også var åpen for kvinner som jobber i offentlig sektor. Totalt ble hele 574 kvinner nominert, hvilket er en økning på 200 sammenliknet med fjoråret. 

Se hele listen nederst i saken.

- Det er mange dyktige teknologikvinner som jobber i offentlig sektor, men også her er andelen for lav. Vi synes derfor det var naturlig å utvide årets kåring og synliggjøre enda større mangfold. Den store interessen og høye kvaliteten har gjort det mulig for å oss å løfte frem nye talenter og rollemodeller, sier Øystein Eriksen Søreide, leder av juryen og administrerende direktør i Abelia.

Abelia og ODA ønsker å inspirere flere kvinner til å velge teknologiske yrker.

– Historien har vist at vi trenger problemløsere av begge kjønn for å møte samfunnets store utfordringer, men i dag er det vesentlig flere menn enn kvinner som jobber i IT-bransjen, sier Søreide.

Inspirerende å se stadig flere kvinner i tech-yrker
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier at teknologi spiller en stadig større plass i livene våre, både privat og på jobb.

- Vi kan ikke la kun halvparten av befolkningen utforme løsninger for alle. Derfor er det inspirerende å se stadig flere kvinner i tech-yrker, sier Røe Isaksen.

Til tross for at flere kvinner nå jobber med teknologi viser ferske tall fra Kantars årlige undersøkelse for ODA-Nettverk at kvinneandelen innen IKT fortsatt er på beskjedne 29 prosent.  

- Norge trenger flere teknologikvinner. Det er derfor gledelig at årets liste viser at vi har mange spennende talenter på vei opp, med stor variasjon i bakgrunn og ansvarsområder. Listen for 2020 inkluderer utviklere, toppledere, gründere, fageksperter, rådgivere og fagledere, på tvers av sektorer, sier Kristine Hofer Næss, Chief Customer Officer i Amesto Solutions og styreleder i ODA-Nettverk.

Norges 50 fremste tech-kvinner:

Flere av bransjens fremste tech-kvinner var samlet under et arrangement på Næringslivets Hus i dag. Foto: Abelia / Ilja Hendel.

- Første reaksjon er at det er kjempegøy
Et av navnene på årets liste er Cathrine Wolf Lund, konserndirektør digitale tjenester i Obos. Hun syntes det er en veldig fin anerkjennelse.

- Første reaksjon er at det er kjempegøy og litt uventet. En veldig bra anerkjennelse for jobben vi har gjort siste tre årene ved å bygge opp en digital satsing, sier Lund til Kampanje.

Hun forteller at de startet en egen digital divisjon i 2017 med fokus på kunde nær produktutvikling.

-  1. mars i år slo vi digitalavdelingen sammnen med IT-avdelingen og da har vi skapt en ny teknologidivisjon med 70 ansatte, forteller Lund. 

- Hvordan er andelen kvinner og menn i divisjonen?

- Den gamle digitalavdelingen var veldig kvinnetung, nå tror jeg vi totalt sett er omtrent 50/50, sier Lund. 

Konserndirektøren for digitale tjenester syntes kvinneandelen på 29 prosent innen IKT ikke er et okey tall. 

- Jeg syntes ikke det tallet er okey. Jeg syntes reel likestilling, altså vekting mellom kjønn, er veldig viktig i alle bransjer. Så da må man inspirere kvinner til å velge teknisk utdanning og ikke minst være rollemodeller og vise at man ikke nødvendigvis trenger teknisk bakgrunn for å jobbe innen tech. Jeg er litteraturviter for eksempel, sier Lund. 

Hedret:

Cathrine Wolf Lund, konserndirektør digitale tjenester i Obos, er en av de 50 kvinnene på listen.

- Viktig å jobbe med konkrete tiltak
Øystein Eriksen Søreide i Abelia tror økt rekruttering av både kvinner og menn til teknologiyrker forutsetter gode rollemodeller, utviklingsmuligheter og godt arbeidsmiljø. ODA-styreleder Kristine Hofer Næss, mener bedrifer bør jobbe med konkrete tiltak. 

– Generelt vet vi at grunnlaget for gode resultater ligger i økt fokus fra toppledelsen og måling av ulike faktorer innen mangfold. For det holder ikke bare å ha balanse i antall, man må også jobbe med inkludering for å få ut verdien av mangfold. Derfor er det viktig å jobbe med konkrete tiltak for å avdekke ubevisste fordommer, for eksempel i rekruttering eller promotering av talenter, men også med å vise frem og kanskje «ufarliggjøre» toppledelse, sier Næss.

Om kåringen
Det er ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, som står bak kåringen. Etter en åpen nominasjonsprosess er de 50 vinnerne valgt ut av en jury ledet av Øystein Eriksen Søreide. I juryens kriterier er det fastslått at kandidatene må ha en sentral teknologirelatert eller teknologifremmende rolle.

Disse satt i årets jury: Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Schibsted Media Group, Berit Svendsen, utenlandssjef i Vipps, Steffen Sutorius, direktør for Digitaliseringsdirektoratet, Anne Grethe Solberg, forsker og ekspert på kjønnsbalanse i organisasjoner, Jan Moberg, administrerende direktør i Teknisk Ukeblad, Kristine Hofer Næss, Chief Customer Officer i Amesto og styreleder i ODA-Nettverk og Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

Her ser du Norges 50 fremste tech-kvinner i 2020:

Ami Thomasgaard 

NorgesGruppen Data 

Anette Mellbye 

Boston Consulting Group  

Anette Wærsten 

Waken AS 

Anna Larsson 

Schibsted Media Group 

Anne Marthine Rustad 

SINTEF 

Anne-Ruth Gjerstad 

Posten Norge AS 

Ann-Sofie Vikström Often 

SYSCO AS 

Bente Hoff 

Nasjonal sikkerhetsmyndighet 

Bjørg Marit Eknes 

Sparebanken Vest 

Caroline Wilhelmsen 

Capgemini 

Cathrine Mørch 

Sweco 

Cathrine Pihl Lyngstad 

NAV 

Cathrine Wolf Lund 

OBOS 

Charlotta E. Brile 

Cognizant 

Elisabeth Barrie 

Vipps 

Elisabeth Whiteley 

Sbanken 

Hege Therese Kirkeby 

Telia Norge 

Heidi Brunborg 

Lånekassen  

Heidrun Reisæter 

NRK 

Hoa Nguyen Le 

Handelshøyskolen BI 

Ina M. Espås 

Knowit Consulting 

Inga Strümke 

PWC 

Inger Hansen 

Accenture 

Isabelle Kristine Ringnes 

Equality Check 

Juliana Cavalcanti Correa 

Cognite AS 

Kaija Ommundsen 

FINN.no AS 

Karin Bonde 

Aller Media 

Karine Storaker Braaten 

Deloitte 

Kjersti Aas 

Norsk Regnesentral 

Kjersti A. Stathopoulou 

IBM 

Kristin Alne 

Aker BP ASA 

Kristin Dahle Larsen 

Altibox 

Kristin Laugen 

DNV GL 

Kristina Brend 

Webstep 

Kristine Aasen 

Digitaliseringsdirektoratet 

Lamisi Gurah Blackman 

DNB 

Line Berget 

TechnipFMC 

Linnea Bergström 

Boost.AI 

Merete Løland 

Equinor 

Merethe Stave 

SopraSteria 

Nada Ahmed 

Aker Solutions 

Regine Sagstad Berg 

Bouvet ASA 

Sofia Stenhagen Tropé 

Telenor Group 

Stine Therese Andreassen 

WA.Works 

Thale Kuvås Solberg  

Powel AS 

Tina Rellsve 

Microsoft 

Tine Reuterdahl 

Oslo Kommune 

Tone Marie Wahlstrøm 

Tietoevry 

Unn-Elin Hatlelid 

Innovasjon Norge 

Victoria Schultz 

Amedia AS