Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

I en ny podkast fra Stiftelsen Tinius forteller Rolv Erik Ryssdal, administrerende direktør i Adevinta, om selskapets strategi, nye forbrukerkrav til produktene og fremtidige vekstplaner.

 - Adevinta skal kun fokusere på markedsplasser. Vi vil gjøre mer i de markedene vi allerede har aktivitet i og i tilstøtende markeder. Det er noen markeder i Europa hvor vi ikke er aktive i dag. Skulle det komme muligheter der, vil vi utforske dem, sier Ryssdal.

Kjersti Løken Stavrum, adm.dir i Stiftelsen Tinius, forteller at Stiftelsen Tinius initierte delingen av Schibsted som resulterte i at de internasjonale markedsplassene i selskapet ble skilt ut i et nytt selskap, nemlig Adevinta.

I panelet sammen med Ryssdal sitter Terje Seljeseth, analysesjef i Stiftelsen Tinius og styremedlem i Adevinta. Løken Stavrum spør om den valgte delingen av Schibsted var et smart initiativ.

- Ja, det var en god beslutning. Hvis du elsker noen, må du slippe de fri, og det var det rette for Adevinta, sier Seljeseth.

- Men synergiene vi har i Norden er viktige, og her har Schibsted et solid fotavtrykk. De selskapene må samarbeide for å møte konkurransen fra globale aktører, sier han.

Legger inn bud på Springer
Legger Samtidig med at Adevinta skilles ut som eget selskapet og konkurrenten Naspers gjør det samme med sin rubrikkdivisjon, skjer det nye store transaksjoner på det europeiske mediemarkedet med forgreninger inn i det internasjonale rubrikkmarkedet. Denne uken la det private investeringsselskapet KKR inn et bud på det tyske mediekonsernet Axel Springer som også er store på rubrikkmarkedet.

I et intervju med Bloomberg sier Berenberg-analytiker Sarah Simon at KKR trolig vil bruke selskapet for å posisjonere seg for ytterligere konsolideringer i det europeiske rubrikkmarkedet. Ebay har tidligere luftet planer om å selge sine europeiske rubrikksider.

Les også: Medieanalytiker om Axel Springer-kjøp: - Har fått øynene opp for rubrikkmarkedet

Vil ha vekst: Axel Springer-sjef Mathias Döpfner tror et salg vil gi selskapet kraften og stabiliteten de trenger til å investere i mennesker, merkevarer og teknologi. Foto: Reuters.


Skal fokusere på matching

Panelet i mediepodkasten er helt enige i at digitale markedsplasser som Finn.no og Leboncoin i Frankrike vil se annerledes ut i fremtiden.

- Leboncoin, den franske markedsplassen til Adevinta, har lansert en mer personlig tjeneste. Basert på søkshistorikk vil vi få ulike forslag til produkter vi kan kjøpe. Vi skal ta hånd om betalingen, logistikken og leveringen. Man kan gjøre alt fra hjemmet, sier Rolv Erik Ryssdal.

- Det vil bli lettere å finne det du er på jakt etter, og i noen tilfeller vil du finne det før du har startet søket. Vi skal fokusere på matching i Adevinta – på å finne de rette produktene til de rette kjøperne, og vice versa, sier Terje Seljeseth.

Løken Stavrum spør om ikke det er litt skummelt.

- Nei, jeg synes det er fantastisk at man kan få se flere relevante forslag, svarer Seljeseth.

- Miljø og gjenbruk vil øke
Panelet tror det er en stor fordel for digitale markedsplasser at flere brukere er oppmerksomme på verdien av gjenbruk og sirkulærøkonomi.

- Fokuset på miljø og gjenbruk vil øke fremover. Vi er heldige som er i den bransjen. Jeg må bare innrømme at vi ikke tenkte på det fra start, sier Seljeseth, som selv var med å starte Finn.no i Norge.

- Vi visste at gjenbruk er bra for samfunnet. Vi ser også at det er viktig for ansatte og for å tiltrekke oss nye talent, og for kundene våre, sider Ryssdal.

- Det er viktig også for investorer, slår Seljeseth fast.

Spill av episoden om fremtidens markedsplasser her.