Tirsdag ble det klart at amerikanske Getaround kjøper alle aksjene i bildelingsselskapet Nabobil for 105 millioner. Det norske oppstartsselskapet hadde ved siste emisjon en verdivurdering på 73,6 millioner kroner, noe som gir en pen uttelling for de som gikk inn den gangen.

- Hadde vi hatt mulighet til å hente mer penger fra investorer, hadde vi kanskje gjort det. Men vi så at Getaround ville være den perfekte partneren når vi nå går inn i det nordiske markedet. Dette blir kapittel to for Nabobil-historien, sier administrerende direktør Even Heggernes.

Les også: Nabobil henter tre millioner, men snart blir det mer

Satser på nøkkelfritt
Even Heggernes uttalte til Shifter i januar i fjor at planen var å ta selskapet internasjonalt. Samtidig erkjente teamet at det var nødvendig med en solid partner. Og etter en folkefinansieringskampanje og ny verdivurdering, startet kontakten med Getaround og etterhvert planen om å selge.

- Fra vårt ståsted var Nabobil et eksepsjonelt selskap. Vi begynte å snakke sammen, og skjønte at dette var det riktige, sier Sam Zaid, gründer og administrerende direktør i Getaround.

En av godbitene Nabobil får tilgang til, er Getaround Connect, selskapets patenterte nøkkelfri−teknologi. Den gjør at alle biler tilknyttet Getaround, er nøkkelfrie og kan åpnes med en smarttelefonen. Inne i bilen ligger bilnøklene i en lomme, slik at bilen kan kjøres.

Zaid mener den teknologien er avgjørende for å lykkes i det tøffe bildelingsmarkedet.

- Vi vil gjøre bildeling til noe alle kan være med på. Det skal være sømløst å leie en bil, ikke måtte avtale å møte eieren av bilen, foteller Zaid, og viser til at alle biler etterhvert vil komme ferdig med denne typen teknologi rett fra fabrikken.

Nå ønsker han at den norske tjenesten skal ha flere nøkkelfri biler.

- Nabobil har om lag 7000 biler, og 250 av disse er nøkkelfri. Hva om vi kunne tidoblet dette?

Nabobil-gründer Even Heggernes ser frem til å få ta del i teknologien. Tall fra selskapet viser at de nøkkelfrie bilene leies ut fem ganger så ofte som andre biler på plattformen.

- Dette betyr at vi kan skalere på et helt annet nivå og være globale.

Getaround har i likhet med Nabobil frontet seg som «AirBnB for biler», og selskapet opererer nå i 300 byer i USA og Europa. De norske gründerne tror dette vil være en styrke i turistmarkedet i Norden.

- Det å gi turister som kommer til Norge tilgang til en plattform de allerede kjenner, vil være en stor fordel fremover, og vi tror det vil skille oss fra konkurrentene, sier Heggernes.

Han mener også markedet stadig forandrer seg og gjør det mye lettere å eskalere til nye områder.

- Vi trenger ikke lenger utdanne forbrukere i hva bildeling er, slik vi måtte i starten. Folk vet nå hvordan det gjøres, og nå skal vi bare skalere, sier administrerende direktør Even Heggernes.

Les hele saken på Shifter

Kampanje har et redaksjonelt samarbeid med Shifter hvor du kan lese flere saker om den norske startup-bransjen.