Saken er oppdatert med en uttalelse fra Snapchat.

Snap Norway har sluppet tallene sine for 2018 og de viser at det norske Snapchat-kontoret kunne loggføre en omsetning på 4,9 millioner kroner (+ 104 prosent) og et resultat før skatt på 295.706 kroner (+ 73 prosent).

Snapchats moderselskap Snap Inc. etablerte et norsk kontor allerede i 2016, men det var først i andre halvår i 2017 at Snap Norway fikk sin første sjef i Steffen Rabben, som ble hentet fra Google. I 2018 talte det norske kontoret to årsverk.

Men årsresultatet til Snap Norway forteller langt ifra den fulle sannheten om Snapchats norske reklameomsetning.

- Snapchat har mye større omsetning enn det i det norske markedet, sier fohandlingsdirektør Jarle Thalberg i mediebyrånettverket Group M til Kampanje.

Han anslår at Snapchat solgte reklamevisninger for 60 millioner kroner til norske annonsører i fjor. Det er i så fall en kraftig vekst fra anslaget på 15 millioner kroner i 2017.

- Hva skyldes veksten?

- Norge er det landet hvor Snapchat har høyest bruk, og derfor er det også stor vekst, sier Thalberg.

Ifølge Ipsos Social Media Tracker hadde 59 prosent av alle nordmenn en Snapchat-profil i fjerde kvartal i fjor, og 83 prosent av alle nordmenn mellom 18 og 29 år. 50 prosent av disse igjen oppgir at de bruker Snapchat mens de spiser.

Jarle Thalberg kan ikke på stående fot si hva slags reklameinntekter som inntektsføres hos det norske kontoret.

- Men det handler om hvilke produkter man bestiller og hvordan, sier han.

Forhandlingsdirektøren har også laget en prognose for 2019 og den viser en omsetning på 120 millioner kroner, altså en dobling fra i fjor.

Men ettersom mesteparten av denne omsetningen ikke inntektsføres i Norge, er dette penger den norske staten kan se langt etter.

I fjor betalte Snap Norway 95.421 kroner i skatt. Det er riktig nok 60.000 kroner mer enn de gjorde i 2017.

Snapchat sier i en uttalelse til Kampanje at de har som mål å betale skatt i de landene hvor de har en tilstedeværelse og hvor de tjener penger. I dag bokfører de direktesalg og programmatisk salg lokalt i Storbritannia, Frankrike og Australia, hvor de har flest ansatte.

Snapchat er likevel bare en mygg sammenlignet med sine storebrødre Facebook og Google. Førstnevnte omsatte for nesten fire milliarder kroner i Norge i 2018, mens Facebook omsatte for over to milliarder, ifølge Thalberg.

I lieeht med Snapchat, er det bare en brøkdel av denne omsetningen som inntektsføres i selskapenes norske kontorer. Tallene for 2018 er ikke klare, men i 2017 betalte selskapene henholdsvis 2,8 millioner og 920.000 kroner i skatt.

Les også: Milliardveksten fortsetter for Facebook og Google i Norge (abo.)