Reklame- og kommunikasjonskonsernet Try har satset på mange nye hester de siste årene både innenfor PR, content og teknologi, og nå gjør det 20 år gamle reklamebyrået et oppkjøp på teknologimarkedet.

- Vi har det siste året vært bevisste på at vi må posisjonere oss innenfor AI-teknologi. Kunstig intelligens kommer til å endre kommunikasjons- og markedsføringsfaget dramatisk de neste årene, sier daglig leder og partner, Sindre Beyer, i Try Råd, som er kommunikasjonshusets ferske PR-satsing.

Try har allerede begynt å bevege seg inn på markedet for teknologi først og fremst gjennom Try Apt som i alle år har jobbet med digitale reklamekampanjer, men nylig samlet byrået også flere av produktene og tjenestene under merkevaren TrAI som skal jobbe med kunstig intelligens. Selskapet har også kjøpt seg inn i Drammen-selskapet Augment som jobber med analyse gjennom AI på nett. Beyer mener mye av den digitale annonseringen i dag «har blitt for kjedelig».

- Den er blitt for lite kreativ og bygger ikke merkevarer bredt. Vi derfor gått noen runder på hvordan vi kan posisjonere oss ytterligere innen for teknologi og kommunikasjon og en av dem som imponerte oss var Cavai, sier han.

- Vi blander blod
Han sier Try-huset nå kjøper seg inn med opp mot fire prosent i oppstartsselskapet som utvikler chatbots basert på kunstig intelligens.

- De matchet vårt tankesett her og målet vårt nå er å bygge et økosystem innenfor AI og markedsføring, blande blod og legge en plan sammen partnere. Derfor har vi kjøpt oss opp, ikke med en stor andel, men med en viktig andel og med en avtale om videre oppkjøp, sier Beyer som ikke vil oppgi beløp.

- Hvordan skal dere bruke teknologien til Cavai i praksis i annonsene?

- I stedet for at banneren snakker med deg, snakker du med banneren. Nå kan vi invitere brukeren til en handling i stedet for å ta ham med på en mer slitsom reise. Det er en banner du kan snakke med. Chatbots og intelligente snakkende bannere kommer til å gi større kreative rom, sier Beyer.  

- Snakker med banneren:

Steffen Svartberg Kristiansen, Tommy Torjesen, Kaare Øystein Trædal og Sindre Beyer vil løfte frem chatbot’en fra hjemmesiden til bannerannonsen ved hjelp av kunstig intelligens. - I stedet for at banneren snakker med deg, snakker du med banneren, sier Beyer.

- Kundedialogen med en chatbot kan gå feil
Bannerannonsen har vært et av de eldste annonseformatene på nett og har enten blokkert deg fra innhold du vil se, som en preroll foran et videoinnslag, eller et sted du klikker for å komme videre eller til en ny fane. Steffen Svartberg Kristiansen, som tidligere var nordisk sjef i Tapad og som i dag er daglig leder og en av gründerne i Cavai, mener bruken av chatbot kan foredle bannerannonsen ved legge på et nytt lag som både «engasjerer, informerer og promoterer produktene».

- Chatboten har muligheten til å gjøre mye av kommunikasjonsjobben i den konteksten du er i. La oss si du er på VG eller Dagbladet og leser en artikkel så kan du treffe på en reklamechatbot som tar unna mye av kundedialogen på stedet du har lyst til å være, sier han.

- Hvor intelligente er disse chatbotene?

- De er ikke så fryktelige intelligente og når man jobber i reklameøyemed med AI-teknologi så skal en huske på at vi er i en veldig tidlig fase og at kundedialogen med en chatbot kan gå feil. Når du ber om folks tid så er det viktig at dialogen med forbrukeren må være sømløs og det må være filtre på plass som forsvarer merkevaren mot seg selv også. Det er lett at AI kan spinne ut av kontroll også, sier han.

Fikk advarsel fra IKT-bransjen
Nylig skrev Kampanje om hvordan teknologibransjen ser med bekymring på hva markedsføringsbransjen kan finne på av tull med den kunstige intelligensen der særlig direktør for teknologi i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, advarte mot å lage en stor marketing-hype av kunstig intelligens.  

- Vi skal passe oss for å buzze det for mye opp, men nå har vi gått aktivt inn i to selskaper og bruker teknologien og er med på å videreutvikle den selv. Det er ikke dumt, det er ganske smart, sier daglig leder i Try Apt, Kaare Øystein Trædal.

Les også: Advarer reklamebyråene i jakten på kunstig intelligens

Saken fortsetter etter bildet.


Skeptisk: Torgeir Waterhouse advarer mot å lage en stor marketing-hype av kunstig intelligens.

Gjennom det digitale miljøet i Try Apt har reklamehuset Try lenge jobbet med å utvikle nettannonser og bannere. Nå mener Trædal at de får en unik mulighet til å ta i bruk chatbot-teknologien til Cavai.

- Vi sitter på et miljø med kreativitet og teknologi her på huset som kan ta i bruk teknologiene og implementere den i allerede eksisterende kundeforhold, sier Trædal.

- Skjer så mye i annonseformatene nå
Han tror tale og chat kommer til å ta stadig større plass og at stadig flere har begynt å jobbe mer og mer med videoformatet i bannerne.

- Vi har jobbet med nettannonser siden vi startet og det er fortsatt en stor del av businessen vår. Men vi har også skjønt at det skjer så mye i annonseformatene nå, at vi må være med på den reisen og da er det mye kulere å jobbe med de som har et fokus på en spesialisert del av det. Det å ha en dialog med en kunde i et banner er kjempeinteressant, sier Trædal.

Svartberg Kristiansen sier bakgrunnen for å starte opp Cavai var «å investere i nye kreative metoder for å kommunisere mellom merkevare og forbruker».

- Vi så et stort hull i markedet der vi så at kreativitet blir neglisjert på spesielt nettannonsering. Det er en grunn til at ad block finnes og vi har noe som heter banner blindness og jeg tror det handler om at vi ikke har investert nok i denne frontend-opplevelsen, sier han.

Her kan du se et videointervju med Steffen Svartberg Kristiansen fra et tidligere arrangement fra Mesh denne våren: