Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.
Digitaløkonomen Anna Felländer mener Nordens største konkurransefortrinn i utviklingen av kunstig intelligens er etikk. I den nyeste podcastepisoden fra Stiftelsen Tinius forteller hun hvorfor.
- I Norden er vi gode på å kombinere verdier og bærekraftige forretningsmodeller. Vi kan ikke konkurrere med USA og Kina i den teknologiske utviklingen av kunstig intelligens, så vi må fokusere på vertikaler og ha en humanistisk tilnærming. Vi kan faktisk eksportere dette, sier hun.
I studio forklarer Felländer hvordan selskaper kan ha en etisk tilnærming til kunstig intelligens. I 2018 grunnla hun, sammen med Elaine Weidman Grunewald, AI Sustainability Center i Stockholm.
- Her kan vi vise at vi står for noe. Det kan handle om å oppdatere lovverk og reguleringer, eller vise hvordan man oversetter lover til praksis. Hvis nordiske selskaper unngår etiske fallgruver i utvikling og bruk av kunstig intelligens, vil de bli ekstremt konkurransedyktige, sier hun.
Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, spør Felländer om hvilke etiske fallgruver man bør være oppmerksomme på når man skal implementere kunstig intelligens i en bedrift.
- Den første er misbruk av data, en slags forurensing av personvernet. Den andre er fordommer eller holdninger til utviklerne som kan komme til uttrykk i måten man vekter dataene. Den tredje er umodne algoritmer som er testet for få ganger, og den fjerde er skjevhet i datagrunnlaget. Noen ganger handler det ikke om dårlige data, men data som reflekterer en virkelighet vi ønsker å endre, forteller Felländer.
Hun mener Facebook og andre store teknologiselskaper har gått i mange etiske fallgruver, men at de stadig tar grep for å forbedre seg.
- De store selskapene har begynt å innføre etiske AI-prinsipper, sier hun.
Felländer mener de fleste selskaper vil få problemer hvis de programmerer algoritmer uten en etisk tilnærming.
- Problemene kommer når man jobber med kunstig intelligens i siloer i en bedrift. Algoritmene blir ofte målrettet mot klikk, økt salg eller profitt. Uten åpenhet kan den selvlærende teknologien i kunstig intelligens gjøre at algoritmen tar etiske beslutninger på egenhånd, sier hun.
Hør episoden om etikk og kunstig intelligens her.
Kommentér