Mye har skjedd i mediebransjen siden tidligere konsernsjef Kjell Aamot i Schibsted uttalte til Kampanje i 2009 at mediekonsernet vil ende opp med å leve av å selge biler i framtiden. 

De siste årene har Schibsted og en rekke andre medieaktører intensivert jakten på nye inntektskilder som følge av fallende papiravisinntekter. Nå lanserer flere av Schibsteds aviser egne nettbutikker. Både A-kortet (Aftenpostens fordelsprogram for abonnenter), Aftenposten Junior, VG, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad har nå nettbutikker i drift. A-kortets nettbutikk omsatte for nesten én million kroner i løpet av de tre første månedene.

Netthandelen i Norge øker 16 prosent i snitt i året, og store, internasjonale mediekonsern som The New York Times rapporterer om oppløftende tall. Det inspirerer Schibsted.

- Omtrent halvparten av The New York Times sin vekst i brukerinntekter de siste to kvartalene har kommet fra andre områder enn det redaksjonelle kjerneproduktet, som altså er selve avisen på papir og nett. Det er først og fremst deres kryssordprodukt og mat-tjeneste som driver dette, men også nettbutikk er et område hvor de forteller om betydelig vekst, sier direktør for brukerbetaling i Schibsted, Tor Jacobsen, til Kampanje.

Han tror Schibsteds sterke posisjon på mediemarkedet i Norge gir mediekonsernet en mulighet til å satse på nye virksomhetsområder.

- I Schibsted har vi 800 000 digitale abonnenter, 1,3 millioner dersom vi inkluderer print. Det gir noen store muligheter for utvikling av nye produkter og tjenester, sier han.

Netthandelsbutikkene i Norge solgte for over 21 milliarder kroner i 2017, en vekst på 13,5 prosent fra året før, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Tas all netthandel med, også den som går over landegrensene, er tallet vesentlig høyere. Ifølge Dibs sine tall var omsetningen 32,6 milliarder kroner i 2017, mens Postnord oppgir en prognose på 45,7 milliarder kroner. 

- Hele netthandelen er i kraftig vekst, og vi har i en lengre tid satset ganske betydelig på dette i Schibsted blant annet gjennom tjenester som Helt Hjem og Morgenlevering. Det vi nå gjør er at vi bygger netthandelsløsninger på toppen av dette gjennom ulike nettbutikker. Vi tror potensialet er betydelig, sier Jacobsen til Kampanje.

Les også: Schibsted- og Amedia-selskap først ute med taleassistert kjøp på Google Home

Les også: Polaris kjøper seg inn i netthandel-selskap

- Markedet virker sterkt
- Hvor store inntekter sikter Schibsted mot? 

- For vår del er det for tidlig å si hvor stort e-handel kan bli for Schibsted, vi er fremdeles i en eksperimenteringsfase og lanserte den første ehandelsbutikken for få måneder siden. Vi ser uansett på dette som et av flere spennende bet på nye inntekter for oss, markedet virker sterkt og starten har i hvert fall vært svært lovende, sier Jacobsen.

Han får støtte av Martine Torp Lund, direktør for prosjekt, strategi og forretningsutvikling i Schibsted.

- Vi har hatt en kraftig vekst i digitale brukerinntekter de siste årene og har tro på sterk vekst de neste årene også, men vi ser at det er et potensial for å fylle på med flere inntekter. Nå viser de første erfaringene med netthandel at vi har fått napp, så vi har tro på dette. I år regner med å få inntekter på seks-syv millioner kroner, men det er litt for tidlig å si hvor stort det kan bli på sikt, sier hun til Kampanje.

Les også: Schibsted- og Amedia-selskap kjøper Brødboksen-rester

Er optimist:

Tor Jacobsen i Schibsted har tro på Schibsted-avisenes satsinger på nettbutikker.

- Eier hele verdikjeden
Marcus Tøstie jobber som forretningsutvikler i Schibsted, og har sammen med leder for forretningsutvikling, Roger Lian, vært primus motor i Schibsteds satsing på netthandel. De tror konsernet kan utnytte sitt betydelige distribusjonsnettverk når de ruller ut sine nettbutikker.

- Kombinasjonen av vår distribusjonskraft, sterke merkevarer, mange abonnenter og gode teknologi- og betalingsløsninger gir oss et godt utgangspunkt for å lykkes. Vi har allerede et stort og sterkt distribusjonsnettverk, og et kundesenter som kan håndtere henvendelser. Vi eier hele verdikjeden selv. Det gir oss mulighet til selv å håndtere dialogen med kundene, sikre at merkevarene våre blir ivaretatt, og gir oss god kontroll på alt fra innkjøpsbetingelser til markedsføring, sier Tøstie.

A-kortet. som Aftenposten står bak, var først ut som pilot med egen nettbutikk, som ble lansert i november 2017. De digitale hyllene ble fylt opp med vinglass fra Riedel, og kaffekrus med tegninger fra Fredrik Skavlan. Etter tre måneder var resultatet et salg på nesten én million kroner, og et solid overskudd.

Norge først, så Sverige
Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad har også lansert egne nettbutikker. I Bergen har spesielt et utvalg på 30 lokale bilder fra avisens arkiv slått godt an. Bildene ble valgt ut av BTs fotosjef, og det har allerede blitt solgt mer enn 100 bilder i nettbutikken. I Stavanger Aftenblad satses det på produkter knyttet til avisens fordelsprogram, som blant annet kjøkkenutstyr, bøker og vinglass. I tillegg selges det kaffekopper og handlenett med Aftenbladets logo på.

- Vi håper å starte netthandel for alle våre avishus i Norge. Nå er det bare Fædrelandsvennen som ikke har en satsing på netthandel, men vi har planer der også. Lykkes vi i Norge, så vil vi også vurdere å satse i Sverige, sier Martine Torp Lund til Kampanje.