Over halvparten av tv-ene som selges i Norge er nå i 56–65 tommers størrelse. Samtidig faller mobilsalget, men folk kjøper dyrere modeller.

Den årlige statistikken fra Stiftelsen Elektronikkbransjenviser at det ble solgt elektronikk for 35,44 milliarder kroner i fjor. Det er ny omsetningsrekord, men likevel bare ørlite mer enn i 2017 da omsetningen var på 35,26 milliarder kroner.

Enkelte trender peker seg ut i kjøpsmønstrene. Blant annet har antall solgte mobiler falt fra 1,9 til 1,8 millioner.

- Salget av de billigste mobilene faller kraftig. Samtidig ser vi vekst i modellene som koster over 6.000 kroner. Mobiltelefonen er fortsatt blant nordmenns viktigste eiendeler, og vi velger gjerne flaggskipsmodellene fra de ulike produsentene, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Varer lengre
Dyrere mobiler fører til at vi beholder dem lengre.

-Gjennomsnittslevetid for en mobiltelefon er i dag 2,5 år. Det er en kraftig økning i forhold til for noen år tilbake, da vi byttet telefon hver 18. måned, sier Ottemo.

En annen trend er at nordmenn kjøper færre TV-er, men at modellene er betraktelig større, har høyere oppløsning og koster mer.

55 prosent av modellene som selges er nå på mellom 56 og 65 tommer. I fjor var andelen på like under 50 prosent.

Enda større tv-er
Andelen TV-er over 66 tommer har også økt, fra 2,8 prosent i 2017 til 3,1 prosent i 2018.

– I 2019 kommer også TV-er med 8K-oppløsning til å ta markedsandeler, og da forventer vi at skjermene blir enda større, sier administrerende direktør Jan Røsholm i Elektronikkbransjen.

Nordmenn kjøper også stadig flere smartklokker. Salget har økt fra om lag 400.000 til 500.000.

– For første gang har vi også tall på digitale assistenter med i våre tall. Smarthøyttalere som Google Home og Apple HomePod nådde et salgstall på 150.000 apparater, sier Røsholm.