Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

Gaming og e-sport i journalistikken er tema i en helt ny episode fra podcasten Tinius Talks. Stiftelsen Tinius har hanket inn Jonas Alsaker Vikan, gravejournalist i Adressa og tidligere Counter-Strike-proff, og Ola Stenberg, digitalredaktør i VG, til å snakke om hvorfor mediene burde satse på e-sport.

Hva er forskjellen på gaming og e-sport, spør Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius.

- Kjapt oppsummert er forskjellen bredde og øverste-øverste nivå. Ca. 95 prosent av alle norske unge driver med spill i en eller annen form, og det kaller jeg gaming. E-sport derimot, da snakker vi om konkurranse i ett spill på toppnivå, forklarer Jonas Alsaker Vikan.

I episoden forklarer Vikan hvordan det er på en arena under et e-sportsarrangement.

- Det er et sinnsykt show. Det er en live fankultur som har utviklet seg raskt. Jeg tenker at det er en slags frigjørelse av lykke i det å få lov til å sitte der, og se på det de har vært så interessert i så lenge, sammen med andre likesinnede, forteller han.

Løken Stavrum spør deretter om hva VG vil ha ut av å si at de satser på e-sport.

- Vi definerer dette som noe som er viktig for folk. Vi må dekke det, og så er vi jo midt i en fase der vi skal inn å se på rettigheter. VG har sendt Telenor-ligaen og det var en veldig spennende test for oss, sier Ola Stenberg.

- Det er nesten en Klondike-stemning med e-sport, sier Vikan som forteller om hvordan det er å veksle mellom en bransje der alle pilene har pekt nedover til e-sporten der alle piler peker opp.

- Men det ligger et stort ansvar i å forvalte det på en fornuftig måte, legger han til.

- Sist jeg sjekket hadde Twitch (direktesendt videostrømmingsplattform som fokuserer på direktestrømming av videospill) godt over hundre millioner unike brukere i måneden. Det er jo helt vanvittige tall. Og det ble jo på et tidspunkt solgt til Amazon for over 1,1 milliarder dollar. E-sport er stort og det er tunge drivkrefter bak, sier Stenberg.

Løken Stavrum tar opp flere av e-sportens utfordringer. Hun spør blant annet om det er nødvendig å drepe i de ulike spillene.

- Det å drepe er en del av konseptet. Enten det er en gnom som kaster en rose drikk på et troll, så trollet dør. Eller som i Counter-Strike hvor man skyter på en annen figur som forsvinner. Det er en virtualisering av politi og røver, forklarer Vikan.

- Er det riktig at en 9-åring spiller Counter-Strike? Det vet ikke jeg. Men man får ingen gode vurderinger utav å si «Nei, det her er forferdelig. De skyter på hverandre. Punktum.». Det er for enkelt, sier han.

Løken Stavrum spør om det er flest gutter som vil være interessert i satsningen på e-sport fra VG. Det avviser Ola Stenberg.

- Nei, definitivt ikke. Dette er også noe for jenter, slår han fast.

- På en StarCraft-turnering i Pyeongchang i fjor vant en dame fra Canada hele greia. Det var 15 deltakere, 14 mannfolk og en dame. Det var fantastisk, sier Vikan som mener at skillene mellom kjønn i e-sporten er visket ut i større grad enn i fotball og håndball.

Løken Stavrum lurer på om man ikke bør oppdatere CV-en sin hvis man kan spille og kjenner spillindustrien.

- Jeg har prøv å snakke litt om dette i jobbintervjuer. Men for 10 år siden var det ikke så mange som ga cred for at du hadde vært en e-sportsstjerne. Jeg prøvde å si at det har med ledelse, kreativitet og målrettethet å gjøre, men det var for tidlig, sier han.

I episoden snakker panelet også mye om hvor mye penger som er involvert i spillindustrien. Vikan mener beviset ligger i sponsoravtalene.

- For 10 år siden da jeg holdt på var det Intel og AMD og de som lager utstyr knyttet til spilling eller data som sponset lagene. Men nå er det lifestyle-brands som Mercedes, DHL og Pringles. Flere av e-sportslagene lager egne kolleksjoner med logoene sine på, forteller han.

- Når du leser om at profesjonelle lag må inn med et depositum i størrelsen 10 millioner dollar for å få komme inn i en turnering, eller at et lag er verdt opp mot en milliard kroner, så skjønner man at dette er ikke en gjeng useriøse folk som sitter oppe og spiller litt på sene kvelder, sier Ola Stenberg.

Her kan du høre den nyeste podkast-episoden av Tinius Talks: