Redd Barnas ungdomsorganisasjon har sluppet årets nominasjoner til Gullbarbie, prisen som går til reklame- eller medieaktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst», og blant dem finner vi i år Snapchat.

«Snapchat finansieres gjennom annonser og reklamer som brukere ufrivillig får opp på skjermen mens de bruker appen. Disse reklamene kan være for fettreduksjon, lipfillers, retusjeringsapper og lignende. Snapchat har også filterfunksjoner som kan bidra til å skape et ensidig bilde av skjønnhet», heter det i juryens begrunnelse for nominasjonen.

I tillegg er også GymShark og Victoria's Secret nominert til den lite gjeve prisen.

- Gullbarbie er ikke en pris man skal feire, men en verstingpris man bør skamme seg over å få. I år er tre svært ulike kandidater nominert. Noen av kandidatene har utmerket seg som versting over lang tid, mens andre er relativt nye og ukjente for mange av oss. Alle er nominert på grunn av reklame som bidrar til at ungdom ikke er fornøyde med eget utseende. Akkurat dét er lite å være stolt over, sier leder i Press, Mina Vinje.

Det har ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra Snapchat på nominasjonen, men en talsperson fra selskapet opplyset om at reklame for plastisk kirurgi ikke kan målrettes til personer under 18 år. De forbyr også reklame for slankemidler og produktr som kan innebære en helserisiko for forbrukerne.

I fjor var det Bik Bok som «vant» prisen.

Les mer: Mener Bik Bok er årets reklameversting