Torsdag forrige uke lanserte hjemleveringstjenesten, Morgenlevering, kjøp og levering av tjenester gjennom Googles taleassistent. Fra før av har en rekke kjente norske merkevarer laget egne integrasjoner i assistenten, men ingen har hittil tilbudt skredersydd kjøp via tale. Nå kan du derimot bestille ferskt brød og frokostvarer om kvelden, og få det levert på døren klokken syv om morgenen dagen etter. Det eneste du må gjøre er å ta deg en prat med smarthøyttaleren Google Home. 

- Vi vil at det skal gå så lett som mulig å bestille brød og frokost i hverdagen. Appen gjør det allerede veldig lett, men med voice tar vi skrittet et steg videre. Vi har et veldig innovativt tech-miljø hos Schibsted som syntes dette var spennende å utvikle, og det er alltid gøy å være først når man kan. Dette er veien utviklingen går og det er fantastisk gøy at man nå kan stå i stua og bestille sine favoritter uten å måtte åpne en skjerm, sier markedssjef i Morgenlevering, Mira Kahn, til Kampanje.

Eid av Schibsted og Amedia
Morgenlevering er eid av Schibsted og Amedia, og selskapet benytter seg av distribusjonsnettverkene til Schibsted, Amedia og Polaris slik at kundene får avis og frokost på døren samtidig. Per dags dato leverer Morgenlevering til Østlandet, Stavanger, Bergen og Trondheim. 

- Vi tenker at dette er et produkt for de som er teknologisk langt fremme, og det er i en tidlig fase enda. Vi tror vel ikke at en stor andel av våre faste kunder vil begynne å bruke tjenesten første halvdel av 2019. Jeg skal være forsiktig med og predikere hvor raskt folk tar innover seg den nye teknologien. Vi har ikke et konkret mål, men vi tenker at det er viktig å ha det tilgjengelig for de som ligger langt fremme og er klare til å prøve, sier Kahn.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor mange av deres fremoverlente kunder som hittil har benyttet seg av tjenesten, som er utviklet av Distribution Innovation. De er også under eierskap av Schibsted og Amedia, og har som fokus å levere innovasjon og teknologi for «last-mile»-distribusjon.

- Flere norske aktører er rett rundt hjørnet
Kommunikasjonsansvarlig i Google, Helle Skjervold, forteller at det er flere som jobber med å utvikle integrasjoner for å handle varer og tjenester via Google-assistenten. Globalt er det mange selskaper som allerede tilbyr stemmeassistert kjøp, og muligheten til å gjøre dette på norsk har vært tilgjengelig fra høsten 2018.

- Morgenlevering er først ut med egen transaksjonsmulighet, men det er flere store norske aktører som jobber med dette og er rett rundt hjørnet. I tillegg kommer det stadig til nye, norske partnere som lager andre integrasjoner av ulike slag.

I høst lanserte Google sin taleassistent på norsk, og den 24. oktober fikk også Googles smarthøyttaler Home sin offisielle norgeslansering. Den ble av mange spådd som årets julegave, men Skjervold ønsker ikke å kommentere hvor mange nordmenn som nå har en smarthøytaller stående i hus.

Googles assistent er i dag kompatibel med mer enn 10.000 ulike smarthusenheter, og er tilgjengelig på 30 språk i 80 land. Innen utgangen av januar vil Google-assistenten være tilgjengelig på mer enn en milliard enheter, ifølge Skjervold. Hun ønsker derimot ikke å kommentere hvor mange nordmenn som faktisk benytter seg av Googles taleassistent.

- Vi er strålende fornøyd med hvordan nordmenn har tatt i bruk Google-assistenten siden vi lanserte den på telefon og høyttaler i høst. Vi er også kjempefornøyd og glade for responsen blant norske bedrifter og mediehus, som virkelig har vært fremoverlente og sett verdien i å bygge egne integrasjoner basert på Googles taleteknologi - og tilby lokalt relevante nyheter, tjenester og nå produkter levert rett hjem, sier Skjervold.

Har passert 200.000 kunder
I juni hadde Morgenlevering litt i overkant av 150.000 kunder, og nå har de passert 200.000.

- Vi har hatt en god vekst i 2018, kommenterer Kahn.

Tilveksten av kunder kommer også fra at deres konkurrent, Brødboksen, gikk konkurs i fjor vinter. På det tidspunktet hadde de rundt 65.000 kunder.

Kahn vil ikke gå i detalj på hvordan 2018 ble i tall, men hun opplyser at de i siste kvartal endte på en omsetning på litt over 19 millioner kroner.

Til sammenligning skal de ha hatt en omsetning på 16 millioner kroner i første kvartal 2018.