Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

Kina og kinesiske tech-selskaper er tema i den nyeste podcast-episoden fra Stiftelsen Tinius. I studio har Kjersti Løken Stavrum fått besøk av Kristoffer Rønneberg, utenriksjournalist og tidligere Kina-korrespondent i Aftenposten, og Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

Stavrum spør panelet om Kina er blitt en global teknologiaktør. Ja, mener Kristoffer Rønneberg.

- Kineserne har fått en delvis gratisreise på deler av teknologiutviklingen fordi så mange, spesielt amerikanske teknologigiganter, har ønsket tilstedeværelse i Kina og blitt tvunget til å gi fra seg informasjon om hvordan de lager produktene sine, forklarer han.

Kinas størrelse, og kommunistpartiets kontroll over borgernes data er med på å gjøre Kina sterkere innen digitalisering og teknologi. Torgeir Waterhouse minner om at ni av de 20 største internettselskapene i verden er kinesiske.

- Kina kan få et forsprang på verden innen kunstig intelligens fordi de har større tilgang til data og færre hinder enn vi har. Vi har med vilje lagt opp en del hinder for bruk av data, sier han.

Panelet problematiserer Kinas kontroll over borgernes personlige informasjon. Løken Stavrum spør om denne typen datafangst har potensiale til å inspirere norske myndigheter.

- Dette gjøres i Norge også, men med en helt annen åpenhet- og ytringsfrihetskultur og ikke minst med lovreguleringer og ettersyn. Men vi har også flyt av data fra myndighetene til det kommersielle. Alle som har fått barn har jo opplevd å få bleietilbud etterpå. Og plutselig begynner folk å få «Vi over 60» i postkassa, sier Waterhouse.

- I Kina er det gitt at informasjonen som går inn i de store selskapene, som Alibaba, Tencent, Huawei, blir brukt av myndighetene. Her er utgangspunktet at data skal være privat, sier Rønneberg.

Panelet forteller blant annet om hvordan Kinas største internettselskap, Alibaba, bruker data om kineserne. Løken Stavrum lurer på om gründeren Jack Ma har gitt Kina et mer menneskelig ansikt.

- Det er fascinerende at vi er så opptatt av når Amazon kommer til Norge og legger matbutikkene øde, mens vi fremdeles snakker om Alibaba som om de bare har en positiv effekt på verden. Og det fordi Jack Maa er så karismatisk, morsom og løper rundt og er på møter i FN, sier Waterhouse.

- Men hvis vi kun hører om Jack Maa i positive vendinger, er nok Alipay noe vi vil høre mer om i tiden fremover. Alipay er grunnlaget for det som kinesiske myndigheter vil bygge ut, til det de kaller det sosiale kredittsystemet, sier Rønneberg.

I oktober møtte han Jack Maa i en heis og spurte hvordan poengsystemet vil fungere.

- Han listet han opp alle fordelene man vil få hvis man har en positiv poengsum. Jo flere poeng du får jo bedre vil det gå med deg. Men så var heisturen for kort til at vi rakk å ta for oss den andre siden av medaljen, forteller Rønneberg.

Panelet reflekterer over at kinesernes posisjonering på teknologiarenaen ikke er utelukkende positiv.

- Det er klart at når man får dette framtidssamfunnet i Kina, som vi ser på med skrekk, kan man lure på om det vil bety noe utenfor Kina og påvirke oss på et vis, sier Torgeir Waterhouse.

Han mener likevel det er mye dobbeltmoral i vestens håndtering av disse problemstillingene.

- Senest måtte Netflix fjerne en episode fra en serie i Saudi Arabia, og med en gang gikk politikere i Vesten ut og sa at «det kan dere ikke gjøre». Da måtte Netflix si at «jo, vi må følge lovverket hvis vi skal være der». Du kan jo snu på det og tenke på hvilke lover vi synes det er greit at selskaper fra andre land ikke følger på grunn av sosialt, markedsmessig eller politisk press i landet de kommer fra, spør Waterhouse.

Men Kristoffer Rønneberg advarer mot å godta for mye. 

- Hvis man aksepterer sensur i andre land, og at vestlige selskaper sensureres i andre land, så bli jo terskelen lavere for å godta den type tiltak i våre egne land, mener han.

Lytt til podcasten her, eller i den favorittapp for podcaster.