Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

Lyd, podcast og augmented reality (AR), eller såkalt utvidet virkelighet, er tema i den nyeste podkast-episoden fra Stiftelsen Tinius. Panelet er enige om at teknologi som lyd og AR vil styrke medienes mulighet til å engasjere publikum. Kjersti Løken Stavrum er likevel bekymret for at lyd ikke er en ny inntektskilde for mediene.

- Jeg tror vi må tenke på lyd som et viktig brukergrensesnitt. Man kan sammenligne det med da internett kom, eller da mobilen kom. Man viste ikke hvordan mediene skulle tjene penger på smarttelefonen når den kom i 2007, men i dag er det 65 prosent av trafikken og vår viktigste plattform for kommersialisering, sier Marius Olsen, direktør for plattform- og teknologitrender i Schibsted.

- Nå har vi mulighet til å være relevant for brukerne flere ganger i løpet av en dag. For eksempel når du går inn på badet om morgenen, tar deg en dusj, lager matpakke til barna dine, sitter i bilen med forhåpentligvis to hender på rattet, går til og fra jobb. Det er mange tider der det ikke egner seg å gå rundt å lese nyheter på en mobil, sier han.

Løken Stavrum spør om redaksjonene nok en gang deler gratis innhold på plattformene til de store teknologiselskapene, og dermed styrker deres posisjoner.

- Jeg tror ikke det er naivt av redaksjonene å teste disse nye plattformene, snarere tvert i mot er det viktig for å lære hvordan brukeratferden endrer seg. Man bør tenke at podcast og lyd generelt vil bli lønnsomt på sikt - både gjennom annonsering og nye betalingsmodeller. Jeg kan innrømme at jeg abonnerer på The Economist nettopp på grunn av deres lydtjenester hvor jeg kan få lest opp artikler i appen min til og fra jobb, og det er jeg villig til å betale for, sier Marius Olsen"

Eirik Urke er aktuell med ny nok om det neste steget etter bruken av lyd i mediene, nemlig augmented reality (AR). Han mener AR vil styrke formidlingsevnen til både store og små redaksjoner.

- Hvis man skal dra det ned til lokalavisene, kan man for eksempel kanskje se hvordan den nye høyblokka vil se ut nede i sentrum; hvordan vi det se ut og hva vil den dekke for? Den blir virkelig, sier Urke.

- Det handler gjerne om å kunne behandle 3D-materiale. Man trenger kunnskap som man antagelig ikke har i alle mediehus i dag. Men i Teknisk Ukeblad så oppdaget vi at nesten alle vi skriver om har en 3D-modell om det de gjør, iallfall store bygg, sier han.

Løken Stavrum spør om det blir lettere å skape feilaktige inntrykk i historiefortelling med AR som verktøy, og om det ikke skaper nye måter å lure lesere eller seere på.

- Man må være redelig som journalist. Også tror jeg man fort blir avslørt uansett. I alle fall våre lesere i Teknisk Ukeblad avslører jo alt med det samme hvis man slurver med noe som helst, sier Urke.

- Det er ikke sånn at journalister skal endre seg for å gjøre alt i AR. Men det kan være et godt verktøy, sier Marius Olsen, direktør for plattform- og teknologitrender i Schibsted

Her kan du høre den nyeste podkast-episoden av Tinius Talks.