I september ble det kjent at Schibsted deler opp selskapet i to: Den nordiske medie- og rubrikkvirksomheten samles i Schibsted og den internasjonale rubrikkvirksomheten samles i et nytt selskap som går under navnet MPI. Sistnevnte skal ledes av dagens Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal, mens NHO-direktør Kristin Skogen Lund blir ny konsernsjef i Schibsted. 

Nå er det klart at MPI skal børsnoteres i april. Samtidig skal storaksjonær Schibsted selge opptil fem prosent av aksjene i det nye, globale selskapet. Det kan fort gi noen milliarder kroner i kassa for Schibsted.

Les også: Schibsted-topper: - Skal bygge to sterke selskaper med to sterke ledere

- Schibsted er et vekstselskap
Når Kampanje spør styreleder Ole Jacob Sunde om aksjene vil frigjøre en god del cash, svarer han slik:

- Vi får se da, men jeg håper det.

- Hva skal dere gjøre med milliardene?

- Schibsted er et vekstselskap. Vi har mange planer som vil materialisere seg i årene framover. Kristin Skogen Lund kommer ikke inn for å legge inn årene, hun kommer for å videreføre selskapet. Schibsted har kanskje vært det eneste, i alle fall blant de få, etablerte selskapene som har utviklet enhjørninger i Skandinavia. Classifieds er definitivt en enhjørning. Lendo ligger i vannskorpen for å bli en enhjørning, noen analytikere mener selskapet allerede er det. Vi har derfor ambisjoner om å fortsette å utvikle gode virksomheter i Skandinavia som har internasjonalt potensial.

- Så pengene fra et nedsalg skal ikke bare gå til utbytte til aksjonærene?

- Nei, jeg mener vi definitivt har fortjent å forvalte kapital på vegne av aksjonærene, sier Sunde, og fortsetter:

- Nedsalget skal sikre at MPI får de beste forutsetninger for å bli et vellykket, børsnotert selskap. Da må vi sørge for at det er god flyt i aksjen, og da er det helt riktig at en hovedaksjonær tilgjengeliggjør aksjer. Det er hjelp til selvhjelp for Schibsted som ønsker å være en langsiktig eier med en 60 prosent andel. Målsetningen er at dette selskapet skal bli en internasjonal vinner. 

Les også: Ryssdal tar farvel som Schibsted-topp - fikk terningkast av styrelederen

- Mange investeringsmuligheter
Finansdirektør Trond Berger i Schibsted svarer slik når Kampanje spør om hva Schibsted planlegger å gjøre med kontantene etter nedsalget.

- MPI og Schibsted vil begge være vekstselskaper med mange investeringmuligheter. Når det gjelder finansielle måltall, kapitalstruktur og utbytte, så vil vi komme tilbake med det i forbindelse med utskillelsen, sier han.

Det nye selskapet, som har fått det midlertidige navnet MPI, består av Leboncoin i Frankrike, Schibsted Spain, Schibsted-eide OLX Brasil, Shpock og øvrige internasjonale rubrikkselskaper verden over. Dette selskapet hadde i 2017 en omsetning på 4,8 milliarder kroner og et driftsresultat på 1,1 milliarder kroner.

Skogen Lund inntar MPI-styret
Interimstyret i MPI vil bestå av styreleder Orla Noonan, som også sitter i Schisted-styret. Videre  Peter Brooks-Johnsen, som er administrerende direktør i Rightmove, og Terje Seljeseth, som jobber i Stiftelsen Tinius og er tidligere sjef i Schibsted Classifieds.

- Vi har funnet en veldig dyktig styreleder i Orla Noonan. Hun har fått liten oppmerksomhet, men jeg anser henne som meget godt kvalifisert og er godt fornøyd med at hun har takket ja.

I det permanente styret vil den påtroppende Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund ta plass etter hvert.

- Jeg kommer ikke til å sitte i styret. Det er naturlig at Kristin Skogen Lund går inn i styret som representasjon for den største eieren.  Hun blir Schibsteds vår stemme i styret.

Les mer: - Dette er veldig gode nyheter for Schibsted