Markedet for digitale designtjenester har skutt i været med rekordfart de siste årene og konkurransebildet har endret seg deretter med inntreden fra internasjonale aktører som Idean, Fjord og Deloitte Digital, samt lokalt etablerte spesialistmiljøer som EGGS og Halogen.

Elizabeth Matre-Aas, administrerende direktør i Designit, et norsk designbyrå med europeiske forgreninger, sier konkurransen har tilspisset seg både hva gjelder de skarpeste hodene og de gjeveste prosjektene.

Designit henter nå inn 11 ansatte fra blant annet Cisco, Netlife, Creuna og HOOS for å styrke seg i konkurransen.

- Vi vokser ikke bare for å vokse. Vi utvikler oss i takt med markedet og etterspørselen, og styrker oss nå spesielt på business-design og strategisk forretningsutvikling for å enda sterkere kunne knytte utviklingen av produkter og tjenester med reell gevinstrealisering, sier administrerende direktør, Matre-Aas.

Utfordres av «dresskledde» kolleger
Det er særlig konsulentgigantenes inntreden på det norske byråmarkedet som har skapt bølger. Nylig gikk lederen for Accenture Interactive ut og fortalte om en omsetning på rundt 100 millioner kroner i året, inkludert satsingen på Fjord.

- Hva tenker Designit om det tallet, er dere overrasket? 

- Gitt forretningsmodellen og måten de store konsulenthusene rigger seg, kommer ikke disse tallene overraskende på oss på noen måte. Vi er vel mer overrasket over hvor lang tid det har tatt for dem å komme på banen her hjemme med sine design-satsninger, sier Matre-Aas.

Les også: Digital designer skal lede Accentures nye byråsatsing i Norge

Les også: Accenture vokser med byråsatsing - runder 100 mill. i omsetning

Hun mener det rom for et rom for et mindre byrå som Designit i konkurransen med konsulenthusene.

- De større kundene som i utgangspunktet kjøper de tradisjonelle konsulenttjenestene er nok de første til å hoppe på det nye og utvidete tjenestetilbudet, men vi mener det er mer enn nok rom for rendyrkede designfaglige byråer som oss. Dette underbygger vår satsning på business design, som i kombinasjon med vårt tverrfaglige designmiljø kan levere bredere og mer helhetlig enn våre «dresskledde» kolleger.

Henter nye folk:

Designit-sjefen, Elizabeth Matre-Aas (nummer to fra venstre nederst) øker staben etter et svært godt år med mange store oppdrag. Designit Oslo ble åpnet i 2007 og teller i dag allerede over 60 ansatte.

- Vi har en sterk kultur
Noen av de nyansatte i Designit er Jorunn Aarseth som starter opp som Design Director med fokus på brukeropplevelser eller UX. Hun kommer fra Cisco hvor hun har jobbet de siste ti årene i ulike designfaglige roller.

Guro Røberg og Nima Shahinian er ansatt som Strategic Design Leads, mens Tina Jacobsen fra er ansatt som Senior Business Designer. Andre nye ansikter blir Pardis ShafafiMaren Moe StokkeOle Thomas TørresenOda Kristine Eikeland Meidel og Ninna Rydland Larsen.

- Vi har en sterk kultur når det kommer til teamarbeid og samskapning. For oss er det krystallklart at mangfold, i form av fag, bakgrunn, nasjonalitet, alder og kjønn er essensielt når vi skal løse komplekse problemstillinger for våre kunder - og deres kunder. De nye hodene utgjør et viktig bidrag til et allerede sterkt team, sier Niklas Mortensen som er executive director i DesignIt. 

Designit Oslo ble åpnet i 2007 og er et av Norges mest tverrfaglige designmiljøer. Kontoret har i dag rundt 60 ansatte som sammen med sine kunder utvikler helhetlige produkter og tjenester på tvers av private og offentlige aktører.

- Et eksepsjonelt år
Designt er opprinnelig dansk men har utvidet virksomheten betydelig de siste årene og er del av et europeisk designmiljø med over 550 strateger, designere og spesialister.

Selskapet hadde i 2017 en omsetning på 72,3 millioner kroner og et overskudd på driften på 9,6 millioner kroner etter å ha lagt bak seg et meget sterkt år.

- 2017 var et eksepsjonelt år på mange måter, både i forhold til omsetning og tilfang av kompetanse. Solide oppdrag fra kunder som Cisco, DNB, Telenor og SATS bidro til et sterkt resultat. Kombinert med at vi også kjørte også noen full-enterprise prosjekter, som for eksempel  Æ for Rema 1000 ga oss et stort dytt regnskapsmessig. 2018 representerer sånn sett et mer normalt år, der fokus ligger på å ivareta gode kundeforhold og et fantastisk team av designfaglige spesialister, sier Elizabeth Matre-Aas.

Her ser du regnskapstallene til Designit for 2017. Alle tall i MNOK. 

Designit 2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 72,3 37,0 + 98
Driftsresultat 9,6 2,3 + 317
Resultat før skatt 9,3 2,0 + 365