Klokken 07.00 i dag sørget Telia for å forstyrre rivalen Telenors resultatpresentasjon ved å kline til med nyheten om at de kjøper kabel- og bredbåndsselskapet Get TDC Norge for 21 milliarder kroner. Dagen og tidspunktet var ikke tilfeldig valgt.

- Datoen er ikke helt tilfeldig. Hovedkonkurrenten legger fram sine tall i dag, da passer det fint at utfordreren blir enda litt sterkere, innledet kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia pressekonferansen i ettermiddag.

- Ikke lenger flørt og kjæresteri
Telia har snust på Get i mange år. I vår og sommer ble det gjennombrudd.

- Vi har funnet en fantastisk spiller å slå oss sammen med, nå er det ikke lenger flørting og kjærsteri, nå er det ekteskap, sier administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge.

- Det tok sin tid da, skyter administrerende direktør Gunnar Evensen i Get TDC Norge inn med et smil.

- Ja, det tok sin tid, og så er det slik at myndighetene må godkjenne ekteskapet, sier Foss, som ser lyst på utfallet av Konkurransetilsynets behandling av saken.

Det sammenslåtte selskapet vil ha om lag 2,3 millioner mobilkunder, og om lag 1,8 millioner mennesker vil være brukere av bredbånd- og tv-tjenestene til Get og TDC hver dag, heter det i en pressemelding fra Telia Norge. Telia regner med å oppnå synergier på 600 millioner kroner innen 2021 gjennom kryssalg både til forbrukere og bedrifter, redusert kundeavgang og andre besparelser.

- Det nye selskapet vil bli en fullverdig totalleverandør og en industriell utfordrer i markedet. Vi vil bli en slagkraftig og uavhengig konkurrent til markedslederen, sier Foss.

Les også: Telia kjøper Get for 21 milliarder - danner ny gigant

Les også: Telia sluker Get: - Et svært spennende oppkjøp

- Skru ned parabolen
Get har 518.000 husstander og bedrifter på sitt fibernett, og mer enn en million kunder for tv- og bredbånd. Oppkjøpet av selskapet vil ifølge Telia ikke få noen umiddelbar praktisk betydning for kundene og eksisterende kundeforhold og tjenester videreføres slik som de er i dag.

– Vi har lenge hatt et godt samarbeid med Telia, nå tar vi den relasjonen over til et nivå hvor vi virkelig kan skape store samfunnsendringer, sier Evensen.

Get-sjefen kom med en syrlig hilsen til konkurrentene - og en oppfordring til kundene i samme slengen.

- Den viktigste endringen for våre kunder er at det blir lettere å ta med seg Get over alt. Jeg mener man skal skru ned parabolen på hytta og si opp RiksTV-abonnementet sitt og heller velge Get nett-tv. Denne tjenesten blir mye bedre nå, sier han.

Lederkabal etter ferien
Forhandlingene har vært intense de siste ukene. Frykten for lekkasjer gjorde at få ble informert mens samtalene var i sluttfasen. Ingen medier i Norge eller i Sverige klarte å avsløre fusjonen før pressemeldingen tikket inn i dag tidlig. Da avtalen, som ble signert på nordisk ledernivå mandag kveld, var et faktum, måtte flere ansatte i Telia og Get avbryte ferien og vende hjem til Oslo. 

Flere spørsmål er fortsatt uavklart. Et av dem er hvem som blir toppsjef for Get og Telia i Norge. Blir det Gunnar Evensen eller blir det Abraham Foss?

- Det har vi ikke avtalt ennå. Den prosessen starter vi når vi er tilbake etter ferien. Da skal vi se på hva slags organisasjon vi skal bygge. Jeg synes det er fint at organisasjonen ikke er satt, så da får begge organisasjoner noe å tenke på i sommer, sier Evensen til Kampanje.

- Du og Foss må tenke litt i ferien også?

- Ja, vi har litt å tenke på.

- Svært ulike prosesser
På senvinteren lå alt til rette for at den danske Get-eieren, telekonsernet TDC, skulle slå sammen sin virksomhet med MTGs tv-virksomhet. Oppkjøpet strandet da TDC-eierne fikk kalde føtter. Evensen forteller at TDC/Get/MTG-prosessen var svært ulik Telia-prosessen.

- Det var svært ulike prosesser. Tanken bak MTG-fusjonen var forankret i innholdsindustrien. Man gikk mye bredere ut enn det som nå skjer med Telia og Get. Vi er i samme segmentet, men på forskjellige teknologiplattformer. Det industrielle er mye tyngre her enn det var i MTG-fusjonen. Begge styrene har godtkjent fusjonene mens eierne i TDC var skeptiske og valgte å selge til flere danske pensjonsfond og det australske risikokapitalfondet Macquarie, forteller Evensen.  

Les også: Gigantfusjon slår sprekker - TDC trekker seg fra planene

Les også: Bekrefter at konsortium legger inn bud på TDC

- Transaksjonen påvirker ikke meg
Get-sjefen har gjort flere kuler, som det heter, når Get er blitt solgt tidligere. Det var Evensen som tjente aller mest av TDC-toppene på salget av teleselskapet av TDC i vår. Han kunne notere seg en gevinst på 11,7 millioner norske kroner for sine aksjer i selskapet. Dette er likevel bare en dråpe i havet sammenlignet med Evensens gevinst på salget av Get til TDC tilbake i 2014, da Get-sjefen kunne putte 400 millioner kroner inn i eget selskap. Evensen, som er mediebransjens best betalte med god margin, hadde i 2016 en skattbar inntekt på 43,4 millioner kroner og en skattbar formue på 434 millioner kroner.

- Blir du enda rikere nå?

- Nei! Sier Evensen kort og smiler.

Han legger til:

- Det skjer ikke noe som helst. Alt ble gjort opp med den nye TDC-eieren Macquarie. Jeg hadde aksjer i TDC som da ble solgt. Denne transaksjonen påvirker ikke meg i hele tatt, sier Evensen til Kampanje.

Les også:  Kan håve inn på TDC-salg (Abonnement)