Iprospect har lagt bak seg et nytt år med overskudd på driften der selskapet landet et overskudd før skatt på 7,4 millioner kroner. Det var en bedring på 2,7 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende resultat i 2016.

Omsetningen i selskapet, som jobber i det performance-drevne markedet for digital annonsering på Google og Facebook, endte på nivå med fjoråret med 174 millioner kroner.

Byråleder Christian Fure sier 2017 ble et år som var ganske på linje med tidligere år.

- Det var ganske as is. Vi mistet noen kunder og vant noen kunder. Businessen vår er ganske stabil, selv om vi opplever at det er mye omstilling i markedet generelt, sier byråleder i Iprospect Christian Fure.

Nå ruster byrået seg for det mange tror blir en ny stor endring i måten vi konsumerer innhold og orienterer oss på nettet. For i løpet av sommeren vil stemmestyring bli introdusert på det norske markedet.

- Vi er klare for store endringer i markedet fremover, sier Fure.

Tror på nytt tech-race
Iprospect sier de allerede har bidratt med å skape innhold som posisjonerer kundene bedre når Google Home, Siri, Cortana og Alexa skal gi deg et svar. Han regner med lansering av Google Home i fjerde kvartal i år.

- Det vil bli et kappløp om å bli assistenten i stuen med Google først og så Amazon like bak, sier Fure.

Første stemmeprodukt ut fra teknologigantene er Google Assistant, men Fure tror det er først når høyttalerne fra Google og etter hvert Amazon lanseres mot slutten av året at «vi vil få se en større adferdsendring.»

- Vi har allerede sett fra USA at mange setter i gang musikk med stemmestyring og dette kan få konsekvenser for hvordan vi hører på radio og bestiller varer og tjenester på nettet, sier han.

Han sier merkevarekjennskap blir mer og mer viktig når vi etter hvert går fra tekst og tasting til muntlige kommandoer.

- Preferanse og kjennskap vil bli mye viktigere. Du må være kjent. Ingen vil spørre «hvor skal jeg bestille pizza», de vil bestille en pizza fra Peppes. Vi ser fra USA at det er de kjente kommer best ut, sier han.

Venter på Amazon
Iprospect gjør seg også klare for at Amazon skal entre det norske markedet.

- Amazon har også varslet inntoget og Iprospect har store Amazon-team blant annet i Storbritannia og Tyskland som det er høstet erfaringer av. Det betyr at vi har forberedt oss godt på deres annonseprodukter og hvordan vi skal jobbe med «marketplace optimization» både der, men også i andre kanaler, sier Marit Mæhlum, kundedirektør i det digitale mediebyrået.

Ifølge byrået belønner algoritmene til Google og Facebook de målgruppene som engasjerer seg med høyere rangeringer og lavere priser enn konkurrentene.

- Marketplace optimization gir ekstremt gode effekter og er svært viktig for synligheten til bedrifter også i Amazon. Enkelte studier fra USA viser at 50 prosent av alle produktsøk starter i Amazon. Da gjelder det å være tilgjengelig og klare for å motta kundenes bestillinger. Kunnskapen vi allerede nå har opparbeidet oss, vil skape konkurransefordel for våre kunder, sier Mæhlum videre.

Kjøpte konkurrenten
I vår og sommer har Iprospect også hentet inn 50 sisteårsstudenter på kurs og sertifisering innen performance Marketing. Studentene kommer fra ti forskjellige høyskoler og universiteter der ansatte i byrået gir de innføring og praktiske oppgaver innen søk, sosiale medier, webanalyse og søkemotoroptimalisering. Nå trenger de engasjement fra bransjen for å få disse ut i jobb.

- Det er en fantastisk gjeng som er toppmotiverte og har oppdatert kunnskap innen fagområdene, noe både byråer og annonsører trenger mer av, sier Fure.

Totalt jobber det 50 ansatte i Norge og over 200 i Norden i Iprospect som er en del av det Dentsu Aegis Media som nylig kjøpte Red-gruppen og døpte om dette byrået til Red Dentsu X som huser en av Iprospects største konkurrenter Red Performance.

- Vi skal fortsatt konkurrere og ta vår andel av markedet. Red Performance er vår argeste og største konkurrent og det skal vi fortsette å forbli. Vi skal ikke slå oss sammen eller samarbeide, sier Fure.

Iprospect jobber blant annet med kunder som XXL, Power, TV2 Sumo, Kahoot, Atea, Power, Telia, Vipps, Hurtigruten og Norgesgruppen.

Her ser du tallene til Iprospect for 2017. Alle tall i MNOK. 

Iprospect  2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 174,0 172,8 + 1,2
Driftsresultat 7,4 4,4 + 68
Resultat før skatt 7,4 4,7 + 57