Mandag denne uken lanserte Google Youtube Music og Youtube Premium i Norge og 12 andre land. Youtube Music er en ny musikkstrømmetjeneste som kommer i en egen mobil- og desktop-app, hvor man kan finne sanger, albumer, artist-radioer og spillelister, i tillegg til alt av musikkvideoer, cover-låter og live-konserter som er å finne på Youtube.

- Brukere kan enten bruke appen gratis med annonser, eller oppgradere til YouTube Music Premium for å få annonsefri lytting, nedlastingsmulighet og bakgrunnsavspilling mens man kjører andre apper. I tillegg lanserer vi nå også muligheten for YouTube-brukere å oppgradere til en Premium-løsning, for å få tilgang til alt innhold på YouTube annonsefritt - ikke bare musikk, forteller pressesjef i Google Norge, Helle Skjervold, til Kampanje.

Youtube Premium blir med det en videreføring av konseptet Youtube Red, som gav annonsefri tilgang til alt av Youtubes innhold. I tillegg kan Youtube nå lokke med sine egne «originals», tv-serier og filmer som er produsert av Google selv, og som kan sees på Youtube.

En av deres større serier, «Cobra Kai», er en videreføring av historien til den velkjente 80-tallsfilmen «The Karate Kid», og er nå og finne på Youtube. De to første episodene kan du se gratis, men skal du se hele må du skaffe deg Youtube Premium-abonnement.

Youtube Music og Youtube Premium har allerede vært tilgjengelig i USA, New Zealand, Australia, Mexico og Sør-Korea, hvor det ble lansert 22. mai i år.

Skal erstatte Google Play Music
Ifølge Googles egne data, besøker over én milliard mennesker Youtube hver måned kun for å lytte til musikk. Ifølge Aftenposten er 38 prosent av den norske befolkningen innom videoplattformen daglig, og hele 1,8 milliarder mennesker er innom Youtube i måneden på verdensbasis.  

Det er denne brukerbasen som Google nå vil utnytte med sin nye strømmetjeneste.

Fra før av har Google også strømmetjenesten Google Play Music, og eksisterende Google Play-abonnementer vil få tilgang til Youtube Music Premium, og abonnementer hos Youtubes betalte musikkstrømmetjeneste vil få tilgang til Google Play. Men ifølge Skjervold er planen at Google Play Music på sikt skal fases ut.

- Planen er at YouTube Music på sikt skal erstatte Google Play Music, når den har oppnådd all den samme funksjonaliteten - inkludert muligheten til å overføre eksisterende musikkbibliotek og musikkpreferanser fra Google Play Music, sier hun.

- Skal dere nå konkurrere med Spotify?

- Vi ser ikke på dette som en «winner takes all»-situasjon. YouTube og Spotifys evne til å øke annonsebetalingen for musikk er ekstremt viktig for industrien. Dette er en spennende tid å jobbe i musikkindustrien, og utsiktene har aldri vært bedre. Flere plattformer betyr flere muligheter å koble artister og fans sammen på, og nye og flere inntektsmuligheter - noe som løfter industrien som helhet, svarer Skjervold.

Heller ikke Youtube Premium er tiltenkt en rolle som utfordrer til tv-strømmeaktører som Netflix, ifølge Skjervold. 

- Vi anser YouTube Premium som et vesentlig annerledes produkt enn Netflix - og at det uansett ikke er snakk om et nullsumspill; dagens brukere ser mer og mer godt innhold, på tvers av ulike kanaler.

Ny app:

Slik skal den nye appen til Youtube Music se ut. Bilde gjengitt med tillatelse fra Google Norge.

Vil inn i et vanskelig marked
Det er et vanskelig marked som Google nå begir seg ut i - igjen. Selv om de ikke ser på Youtube Music som en konkurrent til Spotify, er det også en rekke andre aktører der ute. 

På musikksiden har du store navn som Apple Music, Amazon Music Unlimited, Beat, Tidal og Napster. 

Foruten Amazons strømmetjenste som enda ikke har kommet til Norge, operer samtlige ovennevnte aktører med en ordinær pris i Norge på 99 kr i måneden, det samme som også Youtube Music Premium vil ligge på. 

Tjenesten Youtube Premium med sine tv-serier, filmer og brukergenerte innhold vil skvise seg inn i et tv-strømmemarkedet, med godt etablerte aktører som blant annet Netflix og HBO Nordic. 

Etter at Netflix skrudde opp prisene i fjor har de nå tre abonnementer som koster 89, 109 og 139 kroner i måneden. Til sammenligning vil Youtube Premium-abonnementet ligge på 119 kroner måneden.

Både Youtube Music og Youtube Premium vil tilby tre gratis prøvemåneder før man må betale.