Under frokostseminaret «Varehandel x.0» i forrige uke, påpekte Virke-direktør Harald Andersen, at den nye digitale hverdagen stiller helt andre krav til en bransje i omstilling.

Ifølge tall fra Virke har handel i fysiske butikker økt marginalt med 17 prosent i Norge fra 2011 til 2017, mens netthandel hos norske aktører har økt med 101 prosent på samme tid. Netthandel hos utenlandske selskaper, som Amazon, har økt med hele 281 prosent i samme periode. 

- Det er retail-apokalypse, med mulighet for undergang eller åpenbaring. Den digitale forbrukeren stiller helt andre krav til «shopping», han er tidseffektiv og forventer at ting går enkelt og raskt, sier Andersen.

Britt Otterdal Myrset, direktør for retail i Accenture, mener at antall butikker vil gå ned, men hun påpeker at den fysiske butikken ikke blir borte, den vil få en ny rolle:

- Det er dit du går for å bli inspirert, og det er dit du går for å få gode råd. Du trenger ikke stå i kø i en kasse, og det er bra at de ansatte kan bruke tid på service i stedet. Det er en viktig kanal, vi er optimistiske med tanke på butikkens rolle. Det vil fortsette å være en viktig kanal på lik linje med internett og sosiale medier, forteller hun til Kampanje. 

Sammen med kollega Pål Ødegaard, lanserte Myrset begrepet «Fygitale opplevelser» under presentasjonen «Hvilke investeringer i teknologi gir bang for the bucks i varehandelen». 

- Poenget er å blande det digitale og det fysiske, fordi kunder forventer å kunne bruke mobilen til å kjøpe, betale og bevege seg rundt. Skillet mellom det digitale og det fysiske vil brytes ned, kommenterer Myrset. 

- Amerikanske tilstander:

Strategidirektør i Accenture, Pål Ødegaard, mener at bransjen har kjempestore utfordringer, og at vi kan få amerikanske tilstander i norsk varehandel, dersom aktørene ikke tar grep.

- Kan bli konkursbølge i Norge
Strategidirektør i Accenture, Pål Ødegaard, mener at bransjen har kjempestore utfordringer, og at vi kan få amerikanske tilstander i norsk varehandel, dersom aktørene ikke tar grep.

- Harald Andersen brukte begrepet retail-apokalypse, undergang eller åpenbaring. Er det sånn at nå gjelder det å satse hvis ikke blir man sittende fast?

- Det er ingen tvil om at det kan bli en konkurs-bølge i Norge, slik det var «konkursens år» i USA i 2017. På den annen side tror vi frykten for dette sparker i gang mange riktige intiativ. De som tar de riktige grepene, kan fortsatt få god vekst. Vi har sett at de varehandlene som har dreid blikket fra produkt til tjeneste, vinner frem og skaper et lim, som gjør at kunden fortsatt har lyst til å gå der. De tenker mer på hva det egentlig er kunden trenger, enten om det er logistikk og hjemkjøring eller montering, eller brillebutikken rundt hjørnet som tilbyr abonnement-løsning, forteller Ødegaard. 

I desember sa Tor W. Andreassen, NHH-professor i innovasjon, til Finansavisen at fysiske butikker ikke vil gå konkurs på grunn av netthandel, men dårlig lederskap. 

Det er Ødegaard langt på vei enig i. Han mener at nå er tiden for å satse, og ikke sitte på gjerdet.

- Det er på tide å ta noen modige valg. Man må tørre og både la teknologiene og valgene være kundenære. i fjor så vi i vår varehandelundersøkelse at for komplekse produkter som avansert sport eller elektronikk, så ønsker kunden en personlig kontakt. Da har den fysiske butikken et poeng. Kunden vil innom butikken å få anerkjennelse og klapp på skulderen. Det var veldig mange som søkte en emosjonell link i det å handle, og det går jo igjen tilbake til at de ansatte  må trenes godt. Hvis du står i kø, får dårlige svar og ikke føler deg verdsatt, så går det dårlig, sier han.