De to tech-gründerne Siri Warren og Daniela Krautsack hadde begge bestemødre langt unna og snakket om hvordan det var mulig å holde kontakten med dem – som ikke var på Facebook og synes Ipad og smarttelefon var vanskelig.

- Min farmor bor i USA og sliter med å håndtere ipadden sin og Daniela sin mormor hadde fysiske vanskeligheter etter slag. Vi følte og føler begge at de er i en livsfase der kontakt med de nære og kjære er høydepunktet i dagen deres og at de som det betyr mest for, faktisk får minst tilgang når de ikke er på WhatsApp eller Facebook. Vi ønsket å gi de eldre den emosjonelle omsorgen de fortjener, sier Warren til Kampanje.

- Usikre på digital kommunikasjon
For i samtalen om sine bestemødre fikk de to ideen til en app som også eldre klarer å håndtere.

- Vi ønsket å utvikle et kommunikasjonsverktøy for besteforeldre som er usikre på digital kommunikasjon. Appen gjør det mulig for de minst digitale i familien å delta i den spontane og daglige delingen i storfamilien. Mange eldre kjenner på en sosial isolasjon og et utenforskap fordi de ikke har en smart telefon eller er drevne i bruken av nettbrett, sier hun.

Trenger både digital og fysisk opplevelse
Tanken er at man på en enkel og intuitiv måte kan dele bilder, video og lydopptak og kommunisere i en lukket familiegruppe – hele storfamilien, med bestemor og bestefar inkludert.

- Undersøkelser viste oss at denne målgruppen trenger en kombinasjon av en digital og en fysisk opplevelse. Appen er en tilrettelegger for de mindre digitale og for de aller eldste gir boken den gode og trygge følelsen, sier Warren.

Inspirasjonen:

Det var disse to kvinnene som ble inspirasjonen til appen Kama.

Investorer fra mediebyråer
Gründerne har vært ute i investormarkedet og har blant annet fått med seg investorer fra Tyskland og Østerrike. Blant disse er CEO fra GroupM i Østerrike og StoryLab i Tyskland. Også Innovasjon Norge har ytt støtte og jobben med appen er en del av Driv, helseinkubator.

- På nåværende tidspunkt har vi to investorer, den østerriske toppsjefen i et stort mediebyrånettverk og en tysk toppsjef fra et tysk mediebyrå. I tillegg har vi Innovasjon Norge-støtte og er en del av miljøet på SoCentral og med i «Driv helseinkubator».

GroupM-toppen heter Peter Lammerhuber, og Warren forteller at han har et personlig forhold til Kama og problemstillingen de adresserer.

- Hans mor er over 90 år og bor alene med en omsorgsperson, som viser henne bilder på sin telefon. Med Kama-boken vil de kunne dele bilder direkte. I tillegg har han stor tro på oss som team, sier hun.

- Når kommer dere til å tjene penger?

- Vi tjener penger så snart appen er i App Store og Google Play og vi tilbyr appen som en freemium til premium modell der familier kan teste den først og så abonnere.

Målet er 200.000 solgte apper innen 2020.

Oppkalt etter bestemødrene
Appen har fått navnet Kama etter bestemødrene til de to gründerne.

- Kama står for Kamilla og Marit, Daniela sin bestemor fra Østerrike og min Momo fra Bærum. De er ikke i live lenger, men min farmor på 95 fra USA lever i beste velgående og fortsetter å inspirere oss.

Warren har bakgrunn fra norsk kommunikasjonsbransje - fraSnøhetta Design, Dinamo Design og SoCentral, mens Daniela Krautsack har vært 14 år i Mediacom.

- Vi valgte begge å forlate byrålivet for å forsøke å løse et globalt problem. Ensomhet og sosial isolasjon er en av de største samfunnsutfordringene i vesten og knyttes direkte til mangelen på kommunikasjon internt i familier, forteller de to.