Digitaliseringsselskapet Sopra Steria tar opp kampen med konkurrenter som Accenture, Bouvet og Bekk, og ikke minst en sulten byråbransje som i økende grad ønsker å fremstå som de beste til å drive digital forretningsutvikling og innovasjon, det være seg Try, Making Waves og Trigger X. Kampen står om en ny type oppdrag som ikke handler om kommunikasjon, merkevare eller drift og support av IT-systemer. Nå er det «innovasjon» og «innovativ transformasjon» som gjelder, og det å hjelpe norsk næringsliv og offentlig sektor til «å tenke utenfor boksen».

Les også: Konsulentgigant vil by reklame- og PR-byråer på kamp

Les også: Skal bygge Deloittes norske byrå-satsing

- Vi vant nylig driftsavtalen til Oslo Kommune med en verdi på 1,5 milliarder kroner. Det er en kjempestor avtale som man ikke tror har noe med innovasjon å gjøre. Men et av de viktigste utvalgskriteriene var vår evne til å drive innovativ transformasjon, sier Marianne Selle, direktør for digital transformasjon i Sopra Steria Skandinavia.

Hun er ansvarlig for det helt nye konseptet Next, som er en tverrfaglig innovasjonshub der ambisjonen er å ta en større andel av markedet for digitaliseringsprosjekter og innovasjonsoppdrag. Noen av kundene til Sopra Steria er Oslo Taxi, NAV, Avinor og Rema 1000.

- Gjennom Next har vi fått et troverdig oppsett på innovasjon som en tjeneste. Kundene ønsker seg ikke bare tradisjonell rådgivning lenger og planen er å etablere Sopra Steria Next som et eget brand, sier Selle.

Med over 40.000 ansatte globalt er Sopra Steria et ledende internasjonalt konsulentselskap. Bare i Norge har det franskeide selskapet en omsetning på over 1,7 milliarder kroner fra tjenester som strategi, rådgivning og drift- og systemutvikling.

Les også: Analytikere tror Accenture og Deloitte vil kjøpe byrå-giganter

- Vi er nødt til å vise oss frem
Dermed vil også Sopra Steria måle krefter med både konsulentgigantene, digitale designbyråer og kommunikasjonsselskapene. Kampanje har i lang tid skrevet om hvordan Accenture og Deloitte har bygget opp egne digitalbyråer som egne brands, mens kommunikasjonsselskaper som Try og holdningselskapet North Alliance enten bygger opp egne teknologiavdelinger eller samler designbyråer og reklamebyråer i samme byrågruppe.

- Har kommunikasjonsbyråene en plass i dette markedet tror du?  

- Jeg tror tverrfagligheten blir alfa og omega. De miljøene som klarer å skaffe seg en kombinasjon av teknologi-, design- og forretningskompetanse og som får disse svært ulike faggruppene til å jobbe sammen, de vil lykkes. Og det er noe smerte forbundet med å få de tre til å jobbe sammen, det vet jeg av egen erfaring. Kommer du og sier at «jeg er kommunikasjonskjempen og dette kan jeg», så vil du mislykkes, akkurat som om jeg kom og sa «jeg er teknologikjempen».

- Dere har ikke valgt å kjøpe byråer slik som Accenture og Deloitte. Hvorfor?

- Dette snakket vi mye om og det er ingen tvil om at våre digitale designere ønsket seg et byrå, og vi skal også gi designerne at det var de som begynte å si at vi er nødt til å ta en posisjon og et standpunkt her. Vi er nødt til å vise oss frem og da ble spørsmålet hva skal vi gjøre. Men vi tror at vi gjennom denne modellen har en bedre sjanse for å lykkes, sier hun.

Les også: Konsulent-kjempen Capgemini starter designbyrå i Norge

Vil levere byråtjenester
Selv om Next ikke er et byrå, sier Selle at de «kan levere tjenester som et byrå»

- Vi tiltrekker oss folk fra designmiljøene som er interessert i teknologi. Det er design-tenkningen som ligger til grunn, og for å få dette inn i blodet i hele Sopra Steria er vi ikke skilt ut som et eget byrå, men som en egen spydspiss. Fordi vi også kan så mye om teknologi og forretningsrådgivning, følte vi det var smartere å binde dette sammen og vektlegge tverrfagligheten i stedet for å opprette en egen organisasjonsenhet.

I over ett år har hun sammen med blant annet sine kolleger Kjersti Solem og Cathrine Donberg jobbet med å bygge det nye konseptet innad i Sopra Sterias norske virksomhet og tiltrekke seg digitale designere fra selskaper som Making Waves, SDG og Creuna. Totalt er det allerede nærmere 70 mennesker, hovedsakelig digitale designere, som hun har tilgjengelig til en hver tid. Men andre ord et stort norsk byrå.

Hun mener et stort miljø som Sopra Steria har noen styrker byråene ikke har.

- Jeg ser at en del byråer sier de er kjempegode på designe tjenester, men de er ikke nødvendigvis så gode på å implementere dem. Vi har tekniske arkitekter og utviklere, i tillegg til solid forretningsforståelse. Det skal fungere og det skal lønne seg. Vi kan designe, implementere, drifte og forvalte og kjøre prosjektene, sier hun.

- Alle vil si de er gode på innovasjon?

- Ja alle vil si det, men det er nesten ingen i Norge som er gode på innovasjon. Center for Service Innovation på NHH sier at 90 prosent av alle innovasjonsprosjekter mislykkes. Det er et problem for oss som nasjon. Designtekning og lean startup er innovative metoder, men de er jo ikke nye. Dette handler ikke om teknikker men samarbeid, kultur og ydmykhet. Alle de tre tingene er vanskelig å få gjennomført. Du kan ikke komme inn og gi en kunde en tre-ukers quick fix og så slippe dem uten å ta ansvar for fortsettelsen.

Vil konkurrere bredt
Byråledere Kampanje tidligere har snakket med, mener konsulentene ofte er mer kostnadsorienterte og vant til å jobbe med lange horisonter, mens kommunikasjonsbyråer i større grad er topplinjedrevet og jobber i et raskere tempo.

- Er det en utfordring for dere? 

- Ja, det er en utfordring for oss når vi skal ha med oss den kvaliteten vi må ha, også i de korte prosessene. Det jobber vi mye med. Men samtidig – og jeg vet ikke om det vil bli oppfattet som en superfornærmelse – jobber ikke byråene med teknisk komplekse løsninger. Vi er uansett godt forberedt for å hevde oss i konkurransen, uavhengig av hvilken bås konkurrentene befinner seg i.