Finansdirektør Dave Wehner i Facebook skriver i et blogginnlegg i dag at selskapet vil bevege seg mot det de omtaler som en lokal salgsmodell i 2018. 

Det skal innebære at annonseomsetningen de lokale salgsteamene står for, skal inntektsføres der de holder til, og ikke i Irland, der Facebook har sitt internasjonale hovedkontor.

- Vi tror at vi med denne strukturen kan tilby mer transparens til myndigheter og politikere rundt om i verden som har etterlyst økt synlighet for omsetningen som er assosiert med lokalstøttede salg i deres land, skriver Wehner.

Prognoser som Kampanje har hentet inn fra mediebyråene, viser at Facebook alene vil nærme seg en omsetning på rundt to milliarder kroner i Norge i år. De vil med det være på størrelse med Norges største reklame-tv-kanal, TV 2.

Likevel endte Facebook endte opp med å skyte inn kun 468.586 kroner til det norske fellesskapet og statskassen i fjor.

- Tallene er et sørgelig skue. At Facebook skatter langt mindre enn det jeg selv – og mange med meg – gjør, sier i grunnen alt. Norge er i ferd med å bli en digital kolonistat under de globale teknologiselskapene, sa administrerende direktør Kjersti Løken Stavrum i Tinius-stiftelsen da Kampanje omtalte tallene tidligere i år.

Les mer: Betaler 468.586 i skatt i Norge - «Sørgelig» sier Schibsted-eier

Facebook starter omleggingen i 2018, og regner med å være i mål i løpet av første halvår i 2019.

Det er usikkert hvor mye av den norske omsetningen som vil inntektsføres i Norge med den nye modellen.