I høst har mediedebatten handlet mye om samarbeid, og på medie- og teknologikonferansen «NxT Media Conference» i Trondheim inviterer sjefen for Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum, til debatt og diskusjon om samarbeid i mediebransjen i seansen «Corporate or die...».

Til stede i panelet er blant andre lederen for Axel Springer, Helmut Krasnik, som jobber med et felles innloggingssystem i Tyskland som inkluderer både mediehus og aktører fra andre bransjer som bank og bil. Tjenesten heter Verimi.

Han forteller at deres løsning vil være klar til lansering ved årsskiftet.

Nå kan nestsjefen i Vipps, Elisabeth Haug, fortelle Kampanje at de ønsker å tilby en tilsvarende løsning gjennom en felles innloggingstjeneste på nett for andre bransjer. Vipps er i dag allerede tatt i bruk av over 500 nettsteder og med Ruter, NSB, Elkjøp, Power og Bli Vakker som noen av de største.

Det bør være søt musikk i ørene for Kjersti Løken Stavrum som lenge har etterlyst akkurat dette.

- Kjersti Løken Stavrum har vært veldig tydelig på at mediene må samarbeide mer rundt innlogging. Jeg tok kontakt med Stavrum ettersom vi allerede har en merkevare som er elsket og brukt av nesten 2,7 millioner nordmenn, sier Haug til Kampanje.

Les også: Vil ha mer samarbeid - foreslår nyhetssøk og felles innlogging

Vil samle flere bransjer
Vipps-sjefen sier at de nå vil lansere en felles innlogging med Vipps ikke bare for å komme mediebransjene i møte, men også andre bransjer. Med det nye innloggingssystemet vil man som bruker kunne kjøpe en togbillett, en ny flatskjerm fra Elkjøp og en artikkel på VG.no uten å logge seg inn og ut med ulike passord og kontaktinformasjon.

- Vi har hatt en betalingsløsning på nettet med Vipps og begynner å bli så store på netthandel at vi ser vi kan hjelpe mange brukere med å logge seg inn med en felles identitet som er sikker og ferdigutfylt. Vi som nordmenn og brukere generelt liker ikke å logge oss inn 145 ganger med nye passord og kontaktinformasjon. Det er en painpoint Vipps nå løser, sier hun.

Enn så lenge har ikke forsøkene, men noen få unntak, ført frem i mediebransjen. De invitasjonene som er kommet er blitt tatt kjølig i mot av medieindustrien. TV 2 ville aldri samarbeide med Telenor om Comoyo og Schibsted fikk aldri med seg noen av de nasjonale konkurrentene på sin nye programmatiske plattform. Nå foregår det en kamp om innlogging og enn så lenge er det Amedia som har kommet lengst med sin login-løsning aID. Nylig fikk mediekonsernet med seg Aller på deres løsning.

Les mer: Amedia og Aller Media med innloggings-samarbeid

- Ønsker mediene velkommen
Nå spørs det om noen av mediehusene er nysgjerrige på Vipps sin løsning.

- Vi ønsker mediene hjertelig velkommen når Log in med Vipps lanseres. Så langt virker det som om de har vært mest opptatt av å bygge sine egne løsninger, sier Haug i Vipps.

- Hva synes du om det?

- Å bygge identitet og betalingsløsninger som er sikre og som ivaretar dataene på en trygg måte er både vanskelig og veldig dyrt. Jeg tenker at mediene burde fokusere mer på å utvikle tjenester hvor de har kjernekompetanse og heller samarbeide med andre i spørsmålet om betaling og identifikasjon forutsatt at de ikke mister tilgangen på kundedataen, sier hun.

Tror ikke brukerne elsker Spid
Selv om mediehusene allerede har hatt lange utviklingsløp med tanke på sine innloggingsløsninger Spid og Aid, tror hun ikke Vipps kommer for sent på banen. Hun har selv fartstid fra medieindustrien som sjef for Finn Torget og helt tilbake i 2012 var hun med på å teste ut Spid, en løsning hun ikke nødvendigvis tror er den mest optimale.

- Vi begynte allerede i 2012 med å teste ut Spid og det ville overraske meg om brukerne elsker det, sier hun.