Denne våren pakket Siri Børsum kofferten og satte kurs til Google hovedkvarter Mountain View i Silicon Valley. Den norske Google-lederen som til daglig har ansvaret for bank og reiseliv på norgeskontoret, byttet i våres ut kollegaene i Oslo med navn som Larry Page, Sandar Pichai, Phillip Schindler.

- Det var tøft å reise hjemmefra og de man er glad i. Jeg tror aldri jeg har grått så mye som på turen ut til Gardermoen, sier Børsum.

For som den første nordeuropeiske Google-ansatte, og som én av tre globalt, ble den tidligere medieselgeren, Siri Børsum, plukket ut til å delta i Googles nye «Evangelist»-program der søkegiganten skal bygge opp en pool av ressurspersoner det skal satses på fremover. I programmet skal Google «videreutdanne» sine egne til å snakke enda bedre om både merkevarebygging, ny teknologi, det digitale landskapet og hvordan fremtidens markedsføring vil utvikle seg. 

- Jeg jobbet i tre måneder på det som heter Google Partner Plex og som er det stedet der Google tar i mot sine største og viktigste partnere og annonsører. Dit kommer de fra hele verden for å ha samtaler med oss om hva Google gjør akkurat nå, hva vi skal gjøre fremover og hva vi kan lære av andre, sier Børsum.

- Er de bekymret for utviklingen?

- Alle er bekymret for å ta feil avgjørelse også lurer man på hva det neste store er.

- De er litt hardere i stilen 
I slutten av måneden skal hun delta på Kampanjes store medie- og teknologikonferanse «Media Business» den 30. august for å snakke om hva hun lærte og lærte bort i Silicon Valley.

- Den største utfordringen i dag er at det går så fort og at mangelen på kunnskap innenfor teknologi får så store konsekvenser for de valgene man tar. Det koster og det er store investeringer som skal gjøres. Mange synes det er vanskelig å ta de store investeringene som ødelegger bunnlinjen på et tidspunkt der det går bra i virksomheten. Dette er like vanskelig enten du heter Booking.com eller Norwegian Air Shuttle.

- Er det store forskjell på lederne fra de ulike markedene?

- De hyggeligste å få på besøk er de fra New Zealand og Australia. De tøffeste å ha på besøk var amerikanerne og franskmenn. De er litt hardere i stilen, sier hun.

- Hi, my name is Siri
Etter utallige sceneopptredener for noen av Google viktigste kunder og samarbeidspartnere, er det likevel ett foredrag som har brent seg fast og som hun sent kommer til å glemme. Det var foran en stor gjeng med kinesiske utviklere. 

- Da jeg sa «Hi, my name is Siri and I am not the Iphone app» så datt 40 app-utviklere fra Kina av stolen i latter. Det synes de var helt vilt, sier hun.

Siri er i teknologikretser og etter hvert også blant mange Iphone-brukere kjent som Apples personlige assistent som hjelper deg med å sende meldinger, søke på nettet og sjekke kalenderen for å nevne noe og kommandoen man som bruker må gi, åpner gjerne med ordene «Hei, Siri!». 

Opplevde aldri mannssjåvinisme
Ikke alt er imidlertid like morsomt i Google og Silicon Valley for tiden. Siste uke ble det lekket et dokument fra én av ingeniørene i selskapet, som hevdet at kvinneandelen blant IT-toppene var lav og det av biologiske og kjønnsmessige årsaker. Det har på ny satt fyr på debatten om en sexistisk kultur og mangel på mangfold i IT-bransjen.

Les også: Google-ingeniør beskyld for sexisme  - skal ha fått sparken

- Er det en mannsdominert kultur i Google?

- Nei, jeg opplevde aldri det. Ikke på noe som helst tidspunkt. Det jeg opplevde var at det var stor takhøyde i forhold til å si hva du mente og uttrykke isne egne meninger. Jeg opplevde det som veldig enkelt, selv om jeg ofte var i settinger hvor det var veldig mange fler menn enn kvinne. Jeg følte aldri at mine meninger var mindre verdt, sier Børsum.

Snakket til verdens største selskaper
I dag er hun tilbake på Aker Brygge med en god porsjon ekstra selvtillit og hun sier ofte tok seg selv i å tenke «fy f… så heldig jeg er». 

- Det som var utrolig spennende for meg var variasjon i selskapene og menneskene jeg har møtt og det som gleder meg er at de samtalene vi har med våre annonsører i Norge ligner veldig på de samtalene som føres globalt.

- Frister det å dra ut igjen?

- Ja.

Oppholdet var preget av mye hardt arbeid.  Børsum regner med at hun i løpet av oppholdet holdt to foredrag om dagen hver dag uken igjennom for noen av verdens største selskaper det være seg Marriot-kjeden, Nestlé eller den mexicanske retailkjeden Copper. 

- Jeg tror aldri jeg har jobbet så mye, men det var utrolig morsomt og inspirerende. Det gjorde et stort inntrykk på meg hvor nysgjerrige og åpne lederne av disse selskapene var, sier hun.