Google kalles inn på teppet i den britiske regjeringen etter at deres annonser har dukket opp på Youtube-kanaler fylt med hatefulle ytringer. Det skriver The Guardian i dag.

Den britiske regjeringen er bare en av flere aktører som har trukket annonsene sine fra Youtube etter at The Times avslørte at Google plasserte annonsene deres på Youtube-kanaler med hatytringer mot innvandrere, homofile, jøder andre minoriteter. Også annonsører som BBC, L'Oréal og The Guardian selv er rammet.

- Google er ansvarlig for å sikre at den høye standarden for statsfinansiert reklame blir etterfulgt og at annonsene ikke vises side om side med upassende innhold. Vi har midlertidig stanset vår Youtube-annonsering og avventer forsikring fra Google om at regjeringens budskap kan bli levert på en trygg og passende måte, sier en talskvinne for den britiske regjeringen til The Guardian.

Det er Googles programmatiske plattform AdX som er kimen til problemet, og som automatisk har plassert annonsene ut på videoer med hatefulle ytringer. I et brev til Googles europeiske sjef Matt Brittin, skriver administrerende direktør i The Guardian, David Pemsel, at det er «komplett uakseptabelt» at annonsene deres blir «misbrukt på denne måten».

En talsmann fra Google skriver i et svar til The Guardian at de har retningslinjer som legger føringer for hvor Google-annonser skal plasseres, og at disse i de aller fleste tilfeller fungerer som de skal.

- Vi erkjenner at vi ikke alltid lykkes, og at annonser noen ganger plasseres der de ikke skal. Vi streber etter å bli bedre, og vil gjøre endringer i våre retningslinjer og verktøy for annonsører.

I begynnelsen av mars skrev Kampanje at norske og internasjonale annonsører som brukte Googles annonseplattform var med på å finansiere en norsk nettside med falske nyheter.

Les mer: - Svært uheldig og ikke noe vi vil bli assosiert med

Informasjonssjef ved Høyskolen i Molde, Jens Petter Straumsheim, var lie fornøyd med plasseringen.

- Det er svært uheldig at våre annonser dukker opp på nettsteder som inneholder falske nyheter. Vi ønsker ikke å bli assosiert med eller finansiere nettsteder som sprer falske nyheter, sa han til Kampanje.