Denne uken tar Snapchat på seg dressen og penskoene for å gjøre seg klar for aksjemarkedet. Børsnoteringen til Snap Inc., som morselskapet heter, vil skape store bølger på børsen. Wall Street Journal har tidligere skrevet at selskapet er ventet å verdsettes et sted mellom 20 og 25 milliarder dollar. Det vil gjøre det til den største børsnoteringen for et teknologiselskap siden Alibaba gikk på børs i 2014.

Snapchats voldsomme vekst, fra null til 160 millioner aktive daglige brukere på fem år, bidrar til å sende verdien til himmels. Appen, som på kort tid gikk fra å være et ungdomsfenomen til å bli omfavnet av mor, far og bestemor, har senket terskelen for hva folk deler av innhold med venner og familie. Bildene slettes jo uansett etter kort tid.

I Norge bruker over 40 prosent av oss Snapchat daglig, ifølge tall fra Kantar TNS. Blant de under 30 er den daglige bruken oppe i 76 prosent.

Selv om Snapchats eventyr så langt har vært av det lykkelige slaget, er ikke alle sikre på at det vil fortsette i samme spor. En av de som har vært mest kritiske til Snapchats videre reise er Marius Karlsen i Helt Digital og podkasten Mediapuls.

- Jeg har så innmari lyst til at Snapchat skal få det til, men jeg er ikke den største optimisten på vegne av dem, sier Karlsen til Kampanje.

Han har tidligere skrevet at 2017 blir et skjebneår for Snapchat, og kanskje også begynnelsen på slutten.

- Har blitt en krig
Karlsen mener Snapchats utfordringer startet allerede da de avviste Facebooks bud på 18 milliarder kroner i 2013.

- Det har utviklet seg til å bli en krig mellom Facebook og Snapchat som har eskalert det siste året. Det har hatt en tydelig effekt på brukerveksten, sier Karlsen, og viser til at Snapchat «bare» la på seg fem millioner brukere i fjerde kvartal.

Ved slutten av kvartalet var brukertallet kommet opp til 158 millioner brukere.

- De så en utflating fjerde kvartal etter at Instagram Stories kom i august. Det er åpenbart at brukerne ikke er lojale til plattformen, men at de bruker de plattformene som er best.

Stories er en av Snapchats mest populære funksjoner. Den lar brukerne laste opp en tråd av bilder og videoer som er tilgjengelig for alle deres venner og følgere i 24 timer. I august i fjor lanserte Facebook-eide Instagram en helt lik funksjon for sine brukere. I år har også Facebook og Facebook-eide Whatsapp fulgt etter. Det som tidligere var en unik funksjon for Snapchat, har på kort tid blitt allemannseie.

Men det er ikke Snapchats største utfordring på børsen, mener Karlsen.

- Det er å begynne å tjene penger, for Snapchat gikk med et dundrende underskudd i 2016 (4 milliarder dollar, red. anm). Det er helt absurde tall.

Saken fortsetter etter bildet.

Tror på mer innovasjon:

- Jeg tror vi de neste årene vil vi se utrolig mange nye funksjoner og måter å bruke Snapchat på, sier Marius Karlsen.

Mener Snapchat bør stjele fra Facebook
Problemet med Snapchats annonsemodell er at de i motsetning til Facebook sitter på lite data om brukerne sine.

- Det er nettopp det Facebook er grisegode på. Annonsørene går dit de vet mest mulig om brukerne, og kan treffe best mulig for minst mulig penger, sier Karlsen.

- Annonsene til Snapchat er ikke for hvermannsen. Dette er ekstremt kostbare annonseplasser, som i tillegg ikke gir noen målretting, som de bombarderer ut. Hvis du som annonsør har lyst til å nå ungdommer, sliter du med at det er blant de godt voksne at Snapchat nå vokser mest, legger han til.

- Hadde man ikke de samme diskusjonene om Facebook og deres fremtid på mobil da de ble børsnotert?

- Joda, og de har klart det så til de grader, så det er vanskelig å si. Børsnoteringen blir den største av et teknologiselskap siden Alibaba i 2014, og de vil få inn veldig mange friske milliarder som de kan utvikle seg videre med. Jeg tror vi de neste årene vil vi se utrolig mange nye funksjoner og måter å bruke Snapchat på.

Karlsen tror Snapchat kan gjøre lurt i å rappe tilbake fra Facebook.

- Hvis Snapchat kan begynne å lage en algoritmestyrt feed og kan presentere nyheter som du er interessert i, så kan det hjelpe med å gi oss en bedre brukeropplevelse. Så har Snapchat den store fordelen at vi ønsker å kommunisere i lukkede rom. Vi ønsker å snakke én til én, sier han.

Hans råd før den forestående børsnotering er enkelt:

- Jeg ville ikke blåst sparepengene mine på Snapchat. Skal man få igjen pengene bør man plassere dem på Facebook eller Google.

Saken fortsetter etter bildet.

Pessimist:

Coxit-lede Magnus Brøyn er begeistret over solbrillene til Snapchat, men tror likevel selskapet kan stå overfor en solnedgang.

- Utfordringen er F-ordet
Byråleder Magnus Brøyn i Coxit er teknologioptimist som få, men heller ikke han klarer å være helt optimistisk på Snapchats vegne.

- Jeg er ganske pessimistisk, det er nesten så jeg har lyst til å si dessverre, sier han til Kampanje.

Brøyn mener Snapchats store styrke er ekstremiteten til den lojale og «hyperaktive» brukermassen. Problemet, slik han oppsummerer det, er at Snapchat ikke klarer å skape inntekter av brukerne.

- De har jo ikke inntektsmodellene. De har ikke annonseproduktene. De har holdt igjen råvarene sine. De ligger fortsatt på kjøl. Paradoksalt nok satser de nå på en hardware-strategi med Spectacles-brillene, som er en suksess, men utfordringen er først og fremst «The F Word», og da snakker jeg ikke om det tradisjonelle F-ordet (fuck, red. anm), men Facebook, ler han.

- Snapchat vil ikke snakke om Facebook, fordi Facebooks strategi har endret seg radikalt det siste halvåret, og de har aktivt kopiert alle Snapchats funksjoner og implementert dem i Facebook, Instagram og Whatsapp.

- Ekstremt ødeleggende
- Hvor ødeleggende er det for Snapchat?

- Det er ekstremt ødeleggende fordi konsekvensen er at brukerveksten har stagnert. Samtidig øker de omsetningen, og det er det Snapchat nå er ute og forteller om. Klarer de å øke omsetningen fra 2-3 dollar per bruker i året til 15-20 dollar, bare ved å komme med nye annonse- og medieprodukter, så kan Snapchat som selskap og aksje fortsatt være en god investering, selv om Snapchat ikke får den veksten de kunne ha fått.

Brøyn drar paralleller til Twitter for å tegne opp et skrekkscenario for Snapchat.

- Det som skjer med aktører innenfor sosiale medier når veksten stagnerer, det er ikke pent. Da forsvinner troen og innovasjonstakten dabber av. Hva som kommer først kan man lure på, men dette henger tett sammen. Da går man inn i et farvann der man mister kontrollen på egen utvikling og ender opp som Twitter har gjort, der man ikke lenger er herre over sin egen skjebne.