Drøyt 100 norske banker går inn som eiere i Vipps sammen med DNB. Blant dem er SpareBank1-alliansen. Initiativtakerne representerer til sammen 106 norske banker, opplyser DNB i en pressemelding mandag morgen.

DNB, SpareBank1-alliansen, Eika Alliansen, Sparebanken Møre og 15 selvstendige sparebanker som også er deleiere i Frende Forsikring, har inngått en intensjonsavtale som innebærer at partene sammen skal videreutvikle Vipps som «hele Norges mobile lommebok», heter det.

- Vipps har blitt eneren på vennebetaling og har på kort tid rullet ut betalingsløsninger både på mobilen, på nett og i fysiske butikker. Vipps skal i løpet av året være tilgjengelig på langt flere steder enn vi har sett til nå. Gjennom dette samarbeidet står vi bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med nordiske og internasjonale aktører», sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB og påtroppende styreleder i Vipps.

Vipps har hittil vært en del av DNB-konsernet, men blir nå et frittstående selskap. DNB blir største eier, med omtrent 52 prosent av aksjene. SpareBank1-alliansen skal eie 25 prosent, de selvstendige sparebankene 12 prosent, Eika Alliansen 10 prosent og Sparebanken Møre én prosent.

Tjenesten er den største på markedet for mobile banktjenester  og har rundt to millioner brukere. Mcash hadde rundt en halv million brukere. 

- Vi opplever et marked der stadig flere aktører kappes om å lansere egne løsninger for mobil betaling. For mange er dette forvirrende, enten man skal betale eller ta imot betaling. Selv om vi gjennom vår satsing på mCash har tatt en solid posisjon på kort tid, har mange kunder gitt uttrykk for at de foretrekker én løsning - én sterk og tydelig leverandør. Derfor går norske banker sammen om å lage én felles mobil lommebok for alle norske bankkunder», sier Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN, på vegne av SpareBank 1-alliansen.

Sparebank1 overtok høsten 2015 rettighetene til Mcash fra den norske gründerbedriften som startet opp fem år tidligere med samme navn.

Les også: Sparebank 1 kjøper DNBs app-rival

- Vi vil se på saken
I pressemeldingene til DNB som ble sendt ut fredag morgen heter det at sammenslåingen av de mobile banktjenestene til Sparebank 1 og DNB forutsetter en godkjennelse fra Konkurransetilsynet. Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese, bekrefter at de kommer til å se på saken.

- Vi har vært kjent med dette en stund og hatt dialog med partene. Men nå avventer en melding fra de involverte selskapene før vi gjør våre vurderinger. Det er slik vi gjør det i alle disse sakene, sier Nese.

- Markedet for mobile betalingstjenester er relativt nye markeder, har dere rukket å se litt på disse markedene allerede?

- Nå avventer vi en melding også starter vi arbeidet med å vurdere de konkurransemessige konsekvensene, sier Nese.