I dag legger Stiftelsen Elektronikkbransjen frem salgstallene for 2016. De viser at totalmarkedet har økt med 2,8 prosent på ett år.

- Det betyr at Ola og Kari Nordmann kjøpte forbrukerelektronikk for 33,2 milliarder kroner. De kjøper dyrere og mer avanserte produkter, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

I 2015 kjøpte nordmenn til sammenligning forbrukerelektronikk for 32,9 milliarder kroner.

Les også: HBO fosser frem i strømmekampen

Dyrere smarttelefoner
Antall solgte mobiler øker fra 1,85 millioner telefoner i 2015 til 2 millioner i 2016, en oppgang på åtte prosent. Det er første veksten i mobilmarkedet siden 2013.

Nordmenn bruker også mer penger på mobiltelefonen sin. Verdien av mobilsalget stiger fra 7,7 milliarder kroner i 2015, til 9 milliarder kroner i 2016, en oppgang på 15,8 prosent.

- Mobiltelefonen er fortsatt blant nordmenns viktigste eiendeler, og vi velger gjerne flaggskipmodellene fra de ulike produsentene. Det gjør også at utskiftingstakten har sunket, og vi beholder nå telefonen i nesten 33 måneder før vi kjøper ny, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

I fjor viste tallene at nordmenn beholdt telefonen i 30 år.

Smartklokker øker, nettbrett faller
I 2016 fortsatte veksten i smartklokker, opp hele 33,3 prosent til 320.000 solgte enheter, mens smartarmbåndene falt 8,3 prosent tilbake til 440.000 enheter.

- Det er kommet stadig nye smartklokker på markedet, og også sportsbransjens treningsklokker kommer nå med smartfunksjoner via for eksempel Android Wear. Nordmenn har nok ikke blitt mindre glade i de litt enklere smartarmbåndene, men siden vi startet målingene våre er det solgt 1,16 millioner aktivitetsarmbånd, så markedet er nok noe mettet, sier Ottemo.

Nettbrettsalget fortsetter fallet. I 2016 ble det kun solgt 500.000 enheter, mot 613.000 i 2015, og nesten halvparten av salget i 2013, da det ble solgt 950.000 enheter.

- Vi tror årsaken er tredelt; mange husstander har allerede ett eller flere nettbrett, mobiltelefonskjermene er blitt større, og bærbare PCer med avtakbart tastatur, såkalte hybrid-modeller, har tatt noe av markedet, sier Ottemo.

240.000 VR-briller
Stiftelsen Elektronikkbransjen har ikke egne tall for salg av VR-briller, men ifølge Forbrukerundersøkelsen som er gjort av Norstat for Elektronikkbransjen i januar i år, oppgir 5 prosent av norske husholdninger at de har kjøpt VR-briller.

I tillegg oppgir 1 prosent at de har kjøpt VR-briller tidligere, så totalt har 6 prosent av norske husholdninger minst et par VR-briller. Det indikerer et salg av VR-briller på rundt 240.000 enheter. Det er i første rekke forbrukere i aldersgruppen 18-29 år som har kjøpt dette utstyret, ifølge undersøkelsen.

Nesten én million DAB-radioer
I januar startet slukkingen av FM-nettet og det merkes på salget av DAB-radioer. I 2016 ble det solgt 965.000 DAB-radioer, som er en vekst på 30,4 prosent fra året før.

- Da er også tallene for nybiler med DAB med i beregningen. Det ble solgt 155.000 biler i Norge i 2016, og ifølge tall fra Digitalradio Norge har rundt 90 prosent av disse DAB installert, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Det er den klassiske kjøkkenradioen det selges mest av, 25 prosent av nordmenn har kjøpt en slik, mens ni prosent sier de har kjøpt DAB-anlegg til ettermontering i bilen.

Også fem prosent av norske husholdninger sier de har kjøpt en DAB-adapter i 2016. Det er like mange som året før, men hele 26 prosent sier de planlegger å kjøpe adapter i 2017, så det er tydelig at folk har fått med seg at FM-nettet nå slukkes.