Youtube-seerne ser for første gang mer enn én milliard timer med videoer hver dag. Det er en tidobling i konsum på fem år og ifølge eieren Google skyldes det økt bruk av algoritmer og personalisert innhold, skriver den amerikanske næringslivsavisen Wall Street Journal.

Dermed er Googles videodelingstjeneste i ferd med å slå tradisjonelt tv i størrelse. Totalt så lastes det opp 400 timer med innhold i minuttet, eller 65 år med videoer daglig, og ifølge en tidligere Youtube-direktør er det nå to milliarder mennesker som ser en video på Youtube hver 90. dag.

Youtube er ikke så åpne med brukertall, men nyter godt av den enorme distribusjonskraften som ligger i søketjenesten i Google.

Milepælen nås samtidig som Youtube lanserer en helt ny satsing på live-tv, kalt Youtube TV (ekstern lenke), som skal ta opp kampen med tradisjonelle tv-distributører. Her kan brukerne se og ta opp programmer fra noen av USAs største tv-kanaler.

Les også: Disse YouTube-klippene tok helt av i 2016

Kan bli større enn tv
I 2013, som var sist gang Youtube delte brukertall, hadde selskapet rundt en milliard månedlige brukere og det er ifølge Wall Street Journal nå grunn til å tro at Youtube som kanal er større enn verdens største tv-kanal China Central Television med sine 1,2 milliarder seere.

- Tilbudet av innhold blir rikere og rikere for hvert minutt samtidig som våre maskinstyrte algoritmer gjør en bedre og bedre job med å tilby innhold som brukeren liker, sier YouTubes produktdirektør Neal Mohan.

Til sammenligning har andre nett-aktører som Facebook og Netflix tall som viser et konsum på henholdsvis 100 millioner timer og 116 millioner timer daglig på deres plattform.

Analyseselskapet Nielsen anslår at amerikanerne i løpet av en dag konsumerer 1,25 milliarder timer med tv direkte og i opptak.

Til tross for sin størrelse er det fortsatt uvisst om Google, eller Alphabet som morselskapet i dag heter, tjener penger på sine enorme mengder med digitale videoer. Det er anslått at Youtube omsetter for rundt fire milliarder dollar og kan vise til et breakeven-resultat eller et resultat på rundt null. 

- Personlig skreddersydd innhold
Langt mer enn to millioner nordmenn bruker YouTube ukentlig. For aldersgruppen 15-34 i Norge når YouTube ut til flere enn noen andre tv-kanaler og videoplattformer og Google-sjefen i Norge, Jan Grønbech har allereda vært ute og snakket om Youtube som en av markedets aller største, kommersielle tv-kanaler og størst på levende bilder i de unge målgruppene.  

Les også: YouTube-stjerner ikke overrasket over tv-fall

- I 2012 bestemte vi oss for å måle seere på en annen måte, noe som den gang var ansett som en kontroversiell avgjørelse. Vi bestemte oss for å bevege oss bort fra et fokus på klikk, og heller konsentrere oss om seertid. En kan tenke på det som tv-seing der det beste målet på et programs suksess, er hvor mange som zapper innom det, eller hvor mange minutter folk faktisk ser på programmet, sier den nye PR-sjefen i Google Norge, Helle Skjervold.

Hun sier videre at «seerne kommer til YouTube på grunn av det fantastiske innholdet som lastes opp og deles hver dag». 

- Vi nådde målet om én milliard timer daglig ved å koble seerne til det innholdet de ønsker å se. For det første er innholdet i dag mer tilgjengelig enn noensinne, i dag er mer enn 60 prosent av YouTube-tittingen fra mobil eller tablet. En annen viktig ingrediens er personlig skreddersydd innhold, som er muliggjort av stadig forbedret maskinlæringsteknologi som ligger bak våre foreslåtte videoer. Sist men ikke minst forbedrer vi stadig søke- og utforskningsmulighetene på YouTube, bare i 2016 alene gjorde vi mer enn 200 forbedringer, sier hun.