I Audis nye markedsføringskampanje er en gigantisk sandkasse og tilhørende lekebiler essensielle ingredienser. Det samme er et par VR-briller og en spesiallaget bilsimulator.

I Forskningsparken i Oslo har kommunikasjonsteamet til bilgiganten nemlig satt opp en sandkasse med 400 kilo sand der folk kan bygge sin egen bilbane. Når man har bygget ferdig, scannes hele banen inn i en VR-verden der det er mulig å prøvekjøre i en bilsimulator.

- Ideen er at man kan få en fullverdig, og vel så det, kjøreopplevelse i den sandkassa man rett før har lekt i med lekebiler. Ideen har vekket oppmerksomhet i hele konsernet, med en umiddelbar respons om at dette er noe som kan få luft under vingene internasjonalt. Ideen var morsom å klekke ut, teknologien og det å faktisk lage det var noe mer krevende, sier Øyvind Rognlien Skovli, kommunikasjonssjef i Audi.

Audi har samarbeidet med Pol om prosjektet, mens MediaMonks har stått for VR-produksjonen.

Se Audi Sandbox her (saken fortsetter etter filmen):


- Mange trykker på de samme knappene

Rognlien Skovli kaller prosjektet Sandkasse versjon 2.0, og sier det er viktig for Audi å være innovative med markedsføring og bruk av ny teknologi til å bygge merkevare.  

- Vi ser at mange i bransjen trykker på de samme knappene når de skal ut å bygge merkevare, vi hadde derfor lyst til å være litt mer lekne og innovative i måten vi presenterer merkevaren vår på. Det fins ikke noe mer lekent enn en sandkasse, så vi begynte med den. Sandkasse er tett linket til moro med bil, som mange sikkert husker fra de var små.

- Når innså Audi at VR er en viktig teknologi å bruke til markedsføring?

- Den døren åpnet seg for oss i fjor høst. Vi fikk denne ideen på bordet (av Pol, red.anm) og ville følge den helt ut. Det har også blitt et slags teknologiprosjekt, når vi har jobbet med dette har vi også fått opp øynene for flere muligheter.  Særlig for en merkevare som vår som har gitt et løfte om forsprang i teknikken da er det viktig å vise innovasjonskraft også i merkevarepresentasjon.

Klare for sandkasse-turné: Sandkassen til Audi står for øyeblikket i Forskningsparken, men skal ut på turné. På bildet er Øyvind Rognlien Skovli, kommunikasjonssjef i Audi Norge, Tommy Jensen, markedssjef i Audi Norge og Andreas Nilsen, turnémanager fra Z Event. Foto: Camilla Hellum

Slipper reklamefilm fredag
I forbindelse med kampanjen er det også sluppet en ferske reklamefilm, som begynner begynner å gå på tv førstkommende fredag. Den kreative ideen er det Pol som står for, og MediaMonks i Sverige har hatt regi og produksjon på reklamefilmen.

I filmen ser man tre barn som tester ut bilbanen de nettopp har bygget i sand.

- Hvorfor valgte dere å bruke barn i hovedrollene i en bilreklame?

- Barna i filmen viser på en god måte den entusiasmen og lekenheten vi inviterer til med dette prosjektet. Den gleden mange av oss husker fra vi lekte med bil i sandkassa er den vi ønsker å starte med, samtidig som vi viser innovasjonskraften vår når vi åpner VR-verden og vekker barnet i de voksne som gjeninntar sandkassa.

Tror mer på VR enn roboter og selvkjørende biler
En fersk undersøkelse utført av Opinion, Opinion Consumer Stories 2017-2019, viser at 40 prosent av Norges befolkning tror VR kommer til å bli svært utbredt i løpet av 5-10 år.

Opinion opplyser at respondentene i undersøkelsen har langt mer tiltro til VR enn andre nye teknologier som selvkjørende biler, roboter for mennesker, smarte kjøleskap, 3D-printet hjemmeproduksjon og supermat i pulverform.

Samtidig viser tall fra Stiftelsen Elekronikkbransjen viser at det er solgt rundt 240.000 VR-enheter i Norge de siste årene.

Les mer: Fem prosent av norske hjem har VR-briller

Jo Jørgen Stordal, leder i Pointmedia, har drevet med VR-produksjon i to år og sier han har merket en flerdoblet etterspørsel etter VR-tjenester så langt i 2017.

- Vi har i år en firedobling i etterspørsel både på produksjon av 360 innhold, VR-utvikling og for første gang utleie av VR-stasjoner, sier Stordal til Kampanje.

- Hvorfor kommer dette nå?

- VR i Norge må ses i sammenheng med bruk internasjonalt. I første omgang er det bruk av 360-innhold, så å si alle ha direkte tilgang til 360 bilder, video og apper gjennom sine smarttelefoner. Uten store aktører som Facebook, Youtube og Twitter ville det verken vært marked for eller etterspørsel etter dette innholdet.

Merker etterspørsel: Jo Jørgen Stordal har drevet med VR-produksjon i to år, og sier han merker en kraftig etterspørsel i 2017. 

Tror 2017 blir VR-året
- Jeg har troen på at 2017 blir det store året innenfor VR-video til annonsebruk. Vi kommer nok til å se det aller mest i form av bilder og videoer tatt på steder publikum vanligvis ikke har adgang. Eksempler er inni operasjonssalen på et sykehus eller i sminkerommet til TV 2 før sending, for eksempel.

- Handler ikke det mer om tilgang enn type video?

- Nei, for med en 360-video kan du se akkurat det du vil. Du får den fulle romfølelsen og kan selv navigere deg rundt i bildet, det går ikke med et vanlig 2D-bilde.

Stordal tror VR vil bli brukt mest innenfor områdene utdanning, eiendom, retail og reklame.

- Når det gjelder retail og reklame bør disse bransjene satse på tilstedeværelse i sosiale kanaler der folk flest er. Vi kommer nok også til å se at bilmerker vil tilby «prøvekjøring» av produkter i VR, og at reiseselskaper kommer til å dele videoer fra destinasjoner de arrangerer turer til. De større merkevarene bruker dette aktivt internasjonalt og lykkes i form av engasjement, merkevarebygging og markedsføring.  Grunnen til at det lykkes er at brukeren selv kan både engasjere seg og styre innholdet, noe som er umulig gjennom tradisjonelt 2D-innhold.