Allerede på senvinteren i 2015 inviterte Schibsted norske konkurrenter til en programmatisk reklameallianse som skulle være et motsvar til de amerikanske gigantenes tunge tilstedeværelse i det norske market. Polaris Media, med Schibsted som største eier, nappet i vår, men en av de største fiskene, Amedia, glipper nå.

I valget mellom Googles DoubleClick-teknologi eller Schibsted og AppNexus, har Amedia nå valgt å inngå et samarbeid med den amerikanske teknologigiganten.

Les mer: Amedia dropper Schibsted - velger Google

Amedias konsernsjef Are Stokstad har holdt både Schibsted og Google på pinebenken i lang tid, og det er fordi det har vært mye å sette seg inn i, sier han til Kampanje.

- Som du har sett har vi brukt lang tid, og det er fordi vi har hatt behov for å forstå hvordan dette vil fungere mot kundene våre og egen organisasjon og kompleksitet, og hvordan det vil fungere mot egne systemer og etablerte systemer. Da vi tok avgjørelsen var det ikke vanskelig. Da var vi i trygge på at vi valgte det som var riktig, sier Stokstad.

- Ville brukt lenger tid med Schibsted
- Var det to gode valg her eller var Google det klare førstevalget?

- Jeg har bare lovord å fortelle om AppNexus som teknologi og det Schibsted forsøker å bygge, men for oss handler det om «time to market», og da snakker jeg om hva situasjonen ville blitt for oss. Vi ville brukt lenger tid på en del integrasjonsprosesser med Schibsted og derfor gjorde det valget av Google nå svært enkelt. Vi har hele tiden sagt at det som var avgjørende for oss var å komme raskt til markedet med den beste tilgjengelige løsningen.

- Hvordan blir det å møte Schibsted nå?

- Det er alltid hyggelig å møte Schibsted. Vi har gode diskusjoner både rundt dette og andre forhold og det er vi innstilt på å fortsette med.

Han avviser at de nå er med på å bygge opp Google på det norske markedet.

- Det vi tar i bruk nå er teknologi. Det betyr ikke at vi overlater vårt annonsesalg til Google. Det skal vi drive selv. Vi får innsikt av Google, men lar ikke Google være salgskontor for våre titler. Dette er ikke til hunder for et samarbeid med noen.

Den nye og automatiserte måten å plassere reklamemillionene på, gjennom handlediskene til Googles Doubleclick og Schibsteds AppNexus, vokste med over 70 prosent i fjor til nesten 700 millioner kroner i mediebyråene. Det er en økning på 285 millioner kroner sammenlignet med 2015.

Les mer: Tror programmatisk-veksten flater ut - uenige om milliarden kommer i 2017 (abonnement)

Saken fortsetter etter bildet.

Kupper Amedia: Jan Grønbech i Google Norge har lagt seg etter Amedia og danket ut aviskonsernets andre frier, Schibsted. Foto: Eivor Eriksen.

Google: - Selvfølgelig glad
Google Norge-sjef Jan Grønbech legger ikke skjul på gleden over å vinne Amedia som kunde.

- Vi er selvfølgelig glad for at de har valgt oss som teknologileverandør. En av våre hovedoppgaver er å hjelpe mediene i de landene vi operer med å tjene penger, og det har vi god tro på kommer til å skje her og. Vi ønsker et nært og godt samarbeid med alle mediene til det beste for både annonsører, lesere og ikke minst medieselskapene selv, sier Jan Grønbech i Google til Kampanje.

- Hva tror du om utsiktene til Schibsteds AppNexus-plattform, er det plass til to store aktører i det norske markedet?

- Det har jeg ingen formening om, men jeg ser for meg at norske medier kan samarbeide på tvers av teknologier og det er kanskje det aller viktigste. Valget av ulike teknologiske plattformer stopper ikke muligheten for samarbeid.

- Betyr det at dere ønsker å få til et samarbeid med Schibsted nå også?

- Det får jeg ta med dem.

Møttes til debatt
Kampanje samlet norske medietopper fra Schibsted, Amedia og Polaris på Media Business-konferansen vår i august i fjor. Der var Amedias valg mellom Schibsted og Google et av temaene.

Se videointervju med Amedia-sjef Are Stokstad:


Se videointervju med Schibsted Norge-sjef Didrik Munch:

 

Se videointervju med Polaris Media-sjef Per Axel Koch: