Ifølge en rapport av Digital Context Next har det oppstått en usikkerhet blantamerikanske mediehus rundt forretningsmodellene som ligger til grunn i partnerskapene med teknologigiganter som Facebook og Snapchat.

Bloomberg Technology, som omtaler rapporten, skriver at usikkerheten har ført til at flere mediehus velger å trappe ned aktiviteten på Facebook Instart Articles, fordi de ikke kan selge like mye reklame på Facebooks plattform som de kan på egne nettsider.

Digital Content Next er en bransjeorganisasjon med medlemmer som New York Times, Washington Post, ESPN og Bloomberg News. Ifølge rapporten omsatte 17 av organisasjonens medlemmer i gjennomsnitt 7,7 millioner dollar i løpet av første halvår i fjor på tredjepartsplattformer. Det utgjør rundt 14 prosent av den totale digitale omsetningen.

Foreløpig ser mediehusene som samarbeider med Snapchat «lite eller ingen kortsiktig finansiell interesse» i kanalen, ifølge rapporten.

I stedet trekkes mediehusene til Snapchat i håp om om å bygge et sterkere bånd til kanalen og med det unge publikummet som finnes der. Mediene som deltar i rapporten viser til at inntektene fra Snapchat vokser sakte, og at Snapchat, som tidligere har operert med en modell der de deler på annonseinntektene, har varslet at de i stedet vil betale en fast sum til mediene som er med i Discover.

Som første nordiske mediehus lanserte VG sin Snapchat-kanal denne uken. Avtalen sikrer VG en plassering på Snapchat Discover, der de har selskap av internasjonale mediehus som MTV, Buzzfeed, CNN og Daily Mail.

VG: - Gir økonomisk mening
Digitalredaktør Ola E. Stenberg i VG er ikke like pessimistisk som de amerikanske mediehusene.

- Vi blir ikke rike på dette samarbeidet, men det gir mening økonomisk fra start, sier han til Kampanje.

- Slik har det ikke alltid vært med tredjepartsplattformer, og der er Facebook det klare eksempelet. De gir begrenset muligheter for kommersialisering for mediehus som VG og andre. Instant Articles var et forsøk, men vi har konkludert med at det ikke lengre er et viktig fokus for oss. Det gir ikke økt engasjement, ikke økt trafikk og ikke mer penger. Men vi er åpne for at det kan endre seg, fortsetter han.

VG selger annonsene i Snapchat-kanalen sin selv, og etter det Kampanje erfarer deler VG og Snapchat på inntektene fra salget. Hvor store inntekter det gir, vil ikke Stenberg svare på. I løpet av de første seks månedene har VG satt seks journalister til å produsere innhold for Snapchat.

Vokser raskt
Snapchat har blitt det nest største sosiale mediet i Norge, kun slått av Facebook. 44 prosent av befolkningen bruker Snapchat daglig, ifølge Kantar TNS' Interbuss-undersøkelse fra fjerde kvartal i fjoir Blant de under 30 år bruker hele 78 prosent Snapchat hver dag.

Facebook har et solid forsprang, men der har veksten nesten stoppet opp. I fjerde kvartal vokste Facebook med ett prosentpoeng sammenlignet med for ett år siden, opp til 75 prosentpoeng.

Potensialet er altså stort, men det er grunn til å tro at det foreløpig er en begrenset andel av brukerne som blar seg gjennom innholdet til de internasjonale mediehusene på daglig basis.

Kommersiell produktsjef i VG, Elnaz Esmailzadeh, vil ikke gå ut med et estimat på hvor mange visninger de vil få på Snapchat.

- Men håpet er at når brukerne går inn og ser en norsk aktør, så vil de lese innholdet, sier kommersiell produktsjef Elnaz Esmailzadeh i VG til Kampanje.

Saken fortsetter etter bildet. 

Selger annonser på Snapchat:

Kommersiell produktsjef Elnaz Esmailzadeh i VG har tro på at partnerskapet med Snapchat vil være lønnsomt for VG, selv om avisens erfaringer med tredjepartsplattformer har vært varierende.

- Fokus på video
Med 11 saker har VG plass til tre annonser i hver utgave. Etter hver tredje sak får leseren presentert en ny annonse, og her gjelder samme regel; en video på opp mot ti sekunder etterfølges av en ny video på opp mot ti minutter eller en artikkel, dersom leseren sveiper opp.

- Fokuset er på video. Det er derfor VGTV tar hånd om dette produktet, sier Esmailzadeh.

Hun forteller at både VG og Snapchat er opptatt av at opplevelsen mellom VGs saker og annonsene skal være så sømløse som mulig, uten å tråkke over de presseetiske grensene. Hver annonse skal merkes med «Ad» og en tekst om hvem annonsøren er.

Denne uken vil leserne få opp annonsører som Bama, DNB og Tine-

- Hva er kostnaden for å annonsere på Snapchat?

- Vi kan ikke gå ut med prisene, men det har vært en inntekt for VG.

Har solgt ut prøveperioden
Interessen fra annonsørene har vært stor nok til at VG på papiret er utsolgt i hele den seks måneder lange prøveperioden.

- På to uker solgte vi ut seks måneder. Det kan være vi får mer plass om vi får flere visninger, men basert på estimatene så er vi utsolgte. Vi har hatt bra fart på VGTV, så vi har god relasjon med kundene og byråene. Dette er en ny versjon av video med en ung målgruppe, så dersom man vil være først ute og teste dette, så er vi eneste kontaktpunkt i Norge for å komme inn i kanalen.

Halvparten av annonsene vil VGTV produsere selv.

- Vi har begynt å produsere pre-rolls fordi man merker at det er et gap i markedet når man flytter tv-reklame til web-tv. Halvparten av det som går «live» i disse seks månedene er produsert internt av oss.

- Setter inn mye ressurser
Én av utfordringene er at vertikal video fortsatt er et ganske nytt format for annonsørene.

- Det er en bevegelse dit, så vi ser at det kommer. Nå er det så mange ulike formater, fra 1:1 til 16:9 og nå kommer vertikal. Det som blir interessant å teste er engasjementet, om folk snur mobilen likevel eller om engasjementet er større når det er stående.

- Hva er risikoen med å gå inn først i et sånt prosjekt?

- Man må jo sette inn ressurser og levere et bra produkt. Man skal levere en ny utgave hver dag. Det er det jeg elsker med VG, at vi tester nye ting.