En av Snapchats mest populære funksjoner har vært Snapchat Stories, der brukerne kan laste opp en hel serie med bilder og videoer – en såkalt Story - som er synlig for alle følgere i 24 timer. I august lanserte Facebook-eide Instagram en ny funksjon kalt Instagram Stories, og det var ikke bare navnet de hadde rappet fra konkurrenten. Den grunnleggende mekanismen i funksjonen er den samme som Snapchat har popularisert de siste årene.

Med Instagram Stories forsøker bildetjenesten å senke terskelen for hvilke bilder brukerne legger ut. Formatet inviterer til mer personlige og mindre høytidelige bilder og videoer, ettersom innholdet uansett forsvinner etter et døgn. Ifølge Instagram bruker nå mer enn 150 millioner unike brukere Stories hver dag, noe som er en vekst på 50 prosent fra oktober.

Les mer: - Vi har testet Snapchat-brillene

- Fyller hele skjermen
Enda mer interessant for Instagram er det kanskje at en tredjedel av de mest viste fortellingene kommer fra merkevarer og annonsører. Nå følger Instagram derfor også etter Snapchat med nye reklameformater som skal dukke opp mellom klippene fra venner og andre profiler brukerne følger.

- Dette er et kreativt og altoppslukende format som gir annonsørene mulighet til å målrette seg mot alle de som er viktige for dem. For første gang kan man få et annonseformat på Instagram som fyller hele skjermen, forklarer Amy Cole, som er sjef for merkevareutvikling i Instagram, overfor Kampanje.

Selskapet lanserer samtidig analyseverktøy for Instagram Stories, som gjør det mulig å se rekkevidde, engasjement og hvor mange som forlater en Story på Instagram.

Ingen norske annonsører fra start
I første omgang er formatet kun tilgjengelig for spesielt inviterte annonsører, men vil trolig åpnes opp for flere etter hvert.

- Vi har inngått et samarbeid med over 30 partnere fra hele verden, som Adidas, L'Oréal og McDonald's, i flere ulike kategorier og regioner. Vi kommer til å jobbe tett med våre partnere for å finne ut hva de trenger og hvilke opplevelser som fungerer best for brukerne, sier Cole.

Ingen norske annonsører er foreløpig på plass, forteller Facebook Norge-sjef Rune Paulseth.

- Jeg kan ikke si nøyaktig når norske annonsører vil få mulighet, men vi vil se internasjonale annonsører som retter seg mot norske brukere, sier han til Kampanje.

- Hvor mange norske brukere har dere på Instagram Stories?

- Vi gir ikke ut tall for hver enkelt region, men 150 millioner på verdensbasis er en ganske signifikant vekst fra oktober, sier Cole.

- Ønsker dere å slå Snapchat på deres banehalvdel med denne lanseringen?

- For oss handler om å være sikre på at vi bygger det rette produktet og de rette opplevelsen for våre brukere. Da vi lanserte Instagram Stories ønsket vi å være sikker på at vi forstod hvordan brukerne og merkevarer tok det i bruk. Derfor gleder vi oss over veksten vi har sett, og at en tredjedel av de mest sette historiene er fra merkevarer og selskaper. Både de nye analyseverktøyene og det nye reklameformatet handler om å være sikker på at produktet vårt er helt riktig for brukerne.