Det skal både bli lettere å varsle om at en melding er falsk, i tillegg til at Facebook vil engasjere utenforstående faktasjekkere. Falske meldinger vil bli merket slik at det kommer opp en advarsel hvis man ønsker å dele den med andre brukere.

- Vi tror på at man skal gi folk en stemme, og at vi ikke på egen hånd kan agere som sannhetens vokter, så vi vil håndtere dette problemet på en forsiktig måte, skriver Facebook i en pressemelding torsdag.

Selskapet skriver videre at innsatsen skal rettes inn mot «det verste av det verste, på klare svindelhistorier som blir spredt av spammere for deres egen vinnings skyld».

Hvis en rekke brukere varsler om at en nyhet er falsk, vil Facebook sende historien videre til faktasjekkere. Hvis de finner ut at den er usann, vil den bli merket som «omdiskutert», og det vil være en lenke som forklarer hvorfor.

De omstridte historiene vil ikke bli fjernet umiddelbart, men muligens vil de havne på bunnen av brukerens nyhetsstrøm. Samtidig vil det ikke være mulig for firmaer eller enkeltpersoner å betale for at disse historiene få ekstra god plass i strømmen. (©NTB)