Petter Holstad Wright i Shortcut kommer med mange fornuftige refleksjoner om teknologi som min noe bejublende kommentar om JavaScript glattet over. Han sparker imidlertid inn noen dører som står på vidt gap.

Det er vanskelig å være uenig i at man bør velge verktøy ut fra hvilket problem man skal løse. Til tross for vår nyvunne begeistring for det som skjer i JavaScript-sfæren, sitter vi i Netlife Research hver dag og designer brukeropplevelser i en flora av forskjellige programmeringsspråk.

Utviklere som Wright og teknologi-flinkiser var da heller ikke min tenkte mottaker for kommentaren. Oppfordringen til å begynne med JavaScript er først og fremst tiltenkt nettopp de som begrenser seg til én teknologisk løsning eller ett programmeringsspråk. Som digital konsulent møter jeg titt og ofte på sånne miljøer, og her er jeg helt enig med Wright. Man bør ikke satse alt på én enhjørning, men jeg tenker at når man skal ta steget inn i et nytt digitalt håndverk, så er JavaScript det man bør satse på nå.

Wright kommenterer også at JavaScript kan brukes til å lage såkalt native apper til smarttelefoner og lignende, men at man fort blir begrenset fordi man ikke får tilgang på de samme funksjonene som man har i de språkene som operativsystemene er kodet i. Enn så lenge har han helt rett i det. Når det er sagt, er vårt inntrykk at web-landskapet går i en retning hvor man vil kunne gjøre mye mer med kombinasjonen HTML, CSS og JavaScript. For eksempel har det nylig blitt problematisert at nettsteder med JavaScript får tilgang på batteritiden på telefonen din. Apple har også gjort det mulig å dra nytte av trykkfølsomme skjermer med JavaScript i nettleseren.

At en utvikler som hovedsakelig har bakgrunn fra å lage websider nå også kan lage apper, chat-botter og roboter uten å lære seg Objective-C, Swift eller Java er demokratiserende og berikende for digitalbransjen. Det er en seier at digitale håndverkere som tidligere har forholdt seg til HTML og CSS sitter og bryner seg på konsepter som state og datatyper, og prøver å skjønne hva funksjonell deklarativ programmering er. Ikke ukjent for de som er godt bevandret i det store kodelandskapet, men her gjør JavaScript en fin anledning for de som ikke har tatt steget enda.

At vi diskuterer programmeringspråk i Kampanje sier noe om hvor viktig det vil bli å følge med på denne utviklingen. Satser man på JavaScript investerer man i en kompetanse som åpner mange dører, også til andre språk. Jeg tror man får en veldig bra spikerpistol som man kan få til ganske mye med i JavaScript. Hvis det virker skummelt å ta den i bruk, eller man lurer på om skruer kanskje er passende til jobben, står selvfølgelig Shortcut, Netlife Research eller andre teknologiselskaper parat til å ta oppdraget med stor verktøykasse ispedd sunn fornuft og entusiasme.