Alt vi i Shortcut vil er å lage gode brukeropplevelser. Teknologien kommer i andre rekke. Så da interaksjonsdesigner i Netlife Research, Knut Melvær, gikk ut i Kampanje og fortalte at JavaScript løser alle dine teknologiske problemer var det mange av oss som klødde oss litt i bakhodet.

JavaScript-utviklere som forteller at man kan gjøre alt i JavaScript er ikke noe nytt, men når det kommer fra et byrå som jeg har oppfattet som så opptatt av å gjøre ting riktig må jeg nesten svare litt. Grunnen til at jeg reagerer er ikke fordi jeg mener at JavaScript ikke har noe fremtid eller at det er et håpløst språk. Jeg har laget mye i JavaScript, og når jeg ser på de teknologiske trendene så kommer jeg nok til å lage mye mer. Språket går igjennom en spennende fase for tiden, og det dukker opp nye rammeverk og løsninger hver dag. Melvær har helt rett i at det er kjapt og kostnadseffektivt å komme i gang med veldig mye, men som det kommer frem i kommentarfeltet på innlegget ditt er ikke selve språket utfordringen. Det er som regel rammeverkene man bruker som oppdateres og byttes ut radig. Det kommer løsninger daglig som kan gjøre prosjektet man jobber på enklere. JavaScript er ikke én ting lenger. Å sette seg inn i et JavaScript-prosjekt som har pågått en stund kan derfor ofte være en veldig utfordrende oppgave.

På samme måte som at JavaScript ikke er én ting, er ikke teknologi én ting. Man bør ikke løse alle teknologiske utfordringer med ett språk. Å si at utviklere bør satse på JavaScript blir som å si at snekkere bør satse på spikerpistoler. Det er et spennende verktøy å jobbe med, men det vil komme tilfeller der det er mer naturlig med skruer eller manuell hamring. Eller kanskje du skal legge fliser? Det kommer helt an på hva man skal lage.

Og så var det den brukeropplevelsen da

I Shortcut møter vi ofte på folk som ikke skjønner hvorfor vi fortsatt holder på med skrive appene våre i native språk som Java og Swift når man har diverse JS-biblioteker som kan skape nesten den samme opplevelsen. Og det er svaret. Man får ikke den samme opplevelsen. I React Native (som kanskje er det mest populære rammeverket for å skrive apper i JS) har man et lag der JavaScript gjøres om til native kode. Dette laget har man ikke særlig oversikt over, spesielt om man kun kan JavaScript. Hva om du skal bruke mer iOS-spesifikke funksjoner som Rike varslinger, Handover eller Siri? Da bør man selvfølgelig jobbe i native språk.

Det jeg reagerer mest på er at Melvær forteller ledere og mellomledere at de bør få utviklerne sine til å satse på det. Det ledere bør gjøre er å prate med utviklerne sine om hva de tror vil være det beste rammeverket og språket for å skape den beste brukeropplevelsen. For å få den beste brukeropplevelsen bør du ha et variert utviklingsteam som kan komme frem til mest fornuftige teknologiske løsningen som både løser problemet, og som tåler fremtidige tilpasninger. Når du kun har JavaScript-utviklere får du kun JavaScript-løsninger. At man kan lage noe i JavaScript betyr ikke nødvendigvis at man bør gjøre det. Det er vi teknologer som må fortelle hva som vil gi den beste løsningen, og i den sammenhengen betyr det ingenting at JavaScript per nå er verdens mest populære språk. Ved å låse seg til ett språk vil man alltids øke sjansen for å bruke utdatert teknologi i fremtiden.

Dagens og fremtidens beste brukeropplevelser er ikke bare bygget på JavaScript. De beste brukeropplevelsene får man av å bruke riktig teknologi til riktig tid. Kanskje ikke løsningen engang går på strøm? Kanskje er løsningen å printe ut ark? Kanskje du bør lage en app i JavaScript? Poenget er at designere og utviklere må jobbe sammen for å komme frem til den riktige løsningen, uavhengig av hvilken teknologi utvikleren har en forkjærlighet for. Ansvaret for å skape en god brukeropplevelsen må designerne og utviklerne dele - sammen med brukeren. Spør din lokale teknolog!