Det har pågått en stille revolusjon i den delen av verden som driver med webutvikling: en eksplosjon innenfor programmeringspråket JavaScript. Vi i Netlife Research har kastet oss på denne bølgen for fullt og mener du som er leder, eller mellomleder, bør du seriøst vurdere å sette av tid til å la utviklerene dine komme i gang med JavaScript. Her er fem grunner til hvorfor.

1. Det er nåtidens og fremtidens språk

2. Javascript har blitt utbredt både på fremsiden og baksiden

3. Du får nye kjemper å stå på skuldrene til

4. Det er ekstremt enkelt å komme i gang

5. Det er hjertet av den moderne webben

For de som har vært i webutviklingsverden en stund, har JavaScript vært en litt sær greie som gjorde det mulig å berike interaktiviteten på nettsider. Språket skøyt fart først da en forenklende abstraksjon ved navn jQuery ble introdusert. Etterhvert har også flere av de største nettleserne kastet seg på og blitt utviklet for å kunne kjøre JavaScript veldig, veldig fort. I en fersk undersøkelse troner JavaScript på toppen som verdens mest populære språk. Det er lite som tyder på at populariteten kommer til å synke. Det er med andre ord en sikker investering i kompetanse.

For noen år siden kom noe som kalles node.js. Dette er miljø som gjør det mulig å kjøre JavaScript på steder utenfor nettleseren, for eksempel på webservere. I dag er det til og med mulig å programmere alt fra chatbotter til lyspærer med JavaScript. Dersom man behersker JavaScript blir man som utvikler og koder mer fleksibel. Fordi det finnes så mange ferdige biblioteker man kan dra nytte av, er det også et språk som lar deg prototype og teste løsninger veldig kjapt og kostnadseffektivt. Kjøp for eksempel prototypekortet Tessel og be medarbeiderne dine å få kaffetrakteren på Facebook Messenger. Og ikke vær overrasket om den dukker opp allerede over helga og sier at kaffen er klar.

Det siste året har vi i Netlife Research løst mange av designutfordringene våre med et JavaScript-rammeverk som heter React. Uten å gå i detalj, så er React utviklet av Facebook for å gjøre det enklere å lage rike webapplikasjoner. Vi kan stå på skuldrende til en aktør som ikke forsvinner med det første, samtidig som at koden vår stort sett er helt vanlig JavaScript, HTML og CSS. Det er med andre ord lite fare for å bli gisssel for én leverandør. Det gir løsningene våre god holdbarhetstid og lette å vedlikeholde. Vi bygger opp av komponenter som er lette å vedlikeholde og kan byttes ut. Å satse på JavaScript er en måte å motvirke teknisk gjeld, og rammeverk som React lar dere til og med bytte ut kodebasen på nettsiden del for del.

Du trenger ingen spesiell programvare eller så mange forhåndskunnskaper for å komme i gang med å kode i JavaScript. Det skal ikke mer til enn å ta frem «inspektøren» i Chrome eller lete seg frem til de mange online JavaScript-sandkassene der ute, og kode i vei. Å komme i gang med JavaScript krever bare den tiden det tar å sette seg ned med det. Nettet er flust med gratisressurser i alt fra videoer til interaktive kodekurs. Ferdige pakker og bibliotek gjør at man ikke trenger å finne opp hjulet på nytt hver gang og det beste av alt; det er ingen som eier JavaScript alene og det er ikke knyttet til én produktkategori. Selv om programmeringspråk som for eksempel Swift er åpen kildekode, har det en tett kobling til Apples produkter.

Om du ønsker å være en del av den moderne webben, som er i ferd med å sive ut fra vinduet i nettleseren og inn i alt fra chat-baserte grensesnitt til dingsebomser så vil dere på et eller annet tidspunkt støte på JavaScript. Begynner dere nå som den store oppdateringen ES6 er i ferd med å etablere seg, vil dere stå godt rustet og konkurransedyktige i fremtidens web. Om dere sover i timen og kun fortsetter med gode gamle PHP, Java eller .NET vil nok dere flyte en god stund til, men sakte seile akterut.

En investering i JavaScript gir dere tilgang på et miljø hvor det skjer såpass mye innovasjon at man har begynt å snakke om «JavaScript-tretthet» – fordi det er krevende å følge med på alt det nye som kommer ut til enhver tid. Dagens og fremtidens beste brukeropplevelser er bygget på JavaScript, og derfor satser vi på gode hoder som er villige til å dykke ned i dette programmeringsspråket. Det synes vi dere skal gjøre også.