Facebook truer med å snu opp-ned på rubrikkmarkedet med sin nye tjeneste for kjøp og salg av brukte gjenstander, som de kaller Marketplace.

Lanseringen har sendt Schibsteds A-aksje ned 3,4 prosent på en dag der børsen samlet sett gikk opp 1,3 prosent. Schibsteds markedsverdi krympet med nærmere tre milliarder kroner.

Les mer: Tror Facebooks nye rubrikk-tjeneste kan true Schibsted

Schibsted er tungt til stede i det norske rubrikkmarkedet med giganten Finn.no. Nylig lanserte Schibsted også appen Shpock på det norske markedet som sikter seg inn mot en yngre målgruppe som har byttet bort desktop med mobil.

- Som forventet
Dette er et marked også nye krefter forsøker å etablere seg i. Det norske selskapet Tise ble startet av gründerne Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss. De har fått med seg tidligere TV 2-direktør Jon Grøholdt og tidligere teknologidirektør i Telenor, Rolv Erik Spilling til å bygge opp en ny rubrikk-app som skal gjøre det kult å selge og kjøpe brukt.

Les mer: Vil ta opp rubrikk-kampen emd Schibsted

De ser ikke mørkt på at kampen mot Goliat nå ser ut til å trappe opp, når deres største konkurrent ikke lenger heter Schibsted, men Facebook.

- Jeg synes det er veldig bra at de gjør det. Facebook er en kjempestor aktør på rubrikk allerede, med 450 millioner aktive brukere i måneden som kjøper og selger i grupper. Vi har egne Tise-grupper på Facebook, og det er kjempebra at det blir et bedre produkt for dem, sier Næss til Kampanje.

Han er ikke overrasket over at Facebook nå viser mer aggressive takter på rubrikkmarkedet.

- Nei, på ingen måte. Det har vi sett komme lenge. Det er forventet at de ville ta en sterkere posisjon på rubrikk.

- Hvilke følger tror du det kan få for selskapet deres?

- Jeg tror absolutt at Facebook kan bli en stor aktør, men jeg er veldig usikker på hvor mye det påvirker oss. Marketplace minner mye om Finn-torget, og Tise skiller seg ut både fra Marketplace og Finn.no.

- På hvilken måte?

- Med å være sosiale og ha fokus på de fine tingene som har en historie. Vi ser i hvert fall at det som selges på Facebook er det samme som selges på Finn-torget, mens vi i Tise fokuserer på klær og interiør.

Knytter seg tett opp mot Facebook
Tise har blant annet en gruppe for kjøp og salg i Oslo på Facebook med over 20.000 medlemmer. Der får brukerne fordeler ved å publisere Tise-annonser. Tise er avhengig av Facebook på andre måter også. De bruker nemlig Facebook-innlogging for å verifisere brukere.

- Grunnen til at vi gjør det er for å gi brukerne våre bedre sikkerhet. Vi ønsker å ha en svindelfri tjeneste og med Facebook-konto er sannsynligheten for at det er en ekte profil høy. Det gjør brukerne litt tryggere. Vi vil lage andre alternativer når vi har kapasitet til det, sier Næss.

- Hva er ulempen med å bruke Facebook-innlogging?

- Det er selvfølgelig skummelt å koble seg opp mot én aktør. Hvis de ønsker å stenge oss ute, har de all mulighet til det. Det er derfor vi vil utvikle andre alternativer etter hvert.

I september fikk Tise-grüderne Jenny Skavlan på laget. Skavlan har gått inn på eiersiden av rubrikk-appen og er kreativ leder i selskapet. 

Les mer: Jenny Skavlan blir app-gründer

Tise-gründer Axel Næss besøkte Kampanjes podcast i september. Hør episoden her: