Tirsdag inviterte Oslo Business Region og IKT Norge til et arrangement med tema kvinnelige tech-gründere. Andelen kvinnelige tech-gründere i Norge er nemlig så lav som 1 prosent, og selskapene ønsker å løfte frem gode historier om kvinner i tech for å opplyse og inspirere.
Ifølge Marit Høvik Hartmann, kommunikasjonsdirektør i Oslo Business Region, har arrangementet en bred målgruppe.
- Målgruppen for alle startup-dagene våre er alle som har en entreprenør i magen og ønsker å starte en bedrift, og alle gründere som har kommet lenger og er godt i gang. Dagens tema har vi valgt fordi vi ser at det er fryktelig få jenter som starter tech-selskaper, og det trenger både Oslo og verden at vi gjør noe med.
«Alle liker», svært få dukker opp
Arrangementet fikk enorm respons på Facebook og Twitter, og har i skrivende stund nådd ut til 36 000 mennesker på grunn av engasjement i form av likes og delinger. Skuffelsen var derfor stor da Hartmann og resten av arrangørene så at kun 70 faktisk dukket opp.
- Denne startup-dagen har spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier, så det er tydeligvis et tema som fryktelig mange heier på, men når det faktisk gjelder å komme hit og gjøre noe med det er ikke interessen så stor. Vi har invitert alle medier i Norge og sagt «get your shit together», dukk opp så vi kan skrive og snakke mer om dette, men det er veldig vanskelig å få til. Vi tror at Norge er så likestilt, men det er ikke det.
- Hadde du ut fra engasjementet på sosiale medier forventet full sal i dag?
- Både ja og nei, jeg tror at dette appellerer mest til kvinner, og hvis det da stemmer at 1 prosent av tech startupsene i Oslo-området er etablert av kvinner det kanskje ikke så art. Når det gjelder heia-gjengen hadde jeg forventet at flere, også menn, hadde vært her. Hvis vi skal gjøre noe med dette problemet holder det ikke med å trykke tommel opp på Facebook.
Hartmann forteller at det deltok opp mot 175 deltakere på forrige startup-day. Da var temaet opsjoner og insentiver. Arrangementet hadde fått mindre spredning i sosiale medier på forhånd.
- En av dagens foredragsholdere, Silvija Seres, nevnte for meg at hun har sittet i et panel tidligere i år med samme tema som i dag. Da var det seks i panelet og seks tilhørere i salen, forteller Hartmann.
- Bare tull
Kampanje har tidligere skrevet en artikkelserie om kvinnelige tech-gründere og investorer.
Les mer her: Hvor er dere, gründerkvinner?
Les mer her: Slik skal hun endre en av de siste mannsbastionene
Les mer her: Min mentor presser meg til å satse på jobben
Les mer her: (abonnement) - Jeg lurer på om jenter er for feige til å ta valget
- Hvorfor er det så få kvinnelige tech-gründere?
- Det starter tidlig, noen snakker for eksempel om et «mattegen» som bare menn har, men det er jo bare tull. Forskning viser at det ikke fins noe mattegen, og at menns og kvinners hjerner er ganske like. Når foreldre har ulik forventning til hvordan barna skal gjøre det i matte, eller når jentene selv tror at tech er kjedelig og ikke vil jobbe med den «kjedelig gjengen» som jobber med tech og it, har vi et problem.
- Jeg tror ikke alle jenter ser relevansen teknologi kan ha for deres liv og jobber.
- Hva kan vi gjøre for å øke andelen?
- Alle, både gutter og jenter, burde lære seg koding, vi må ansette flere jenter i bransjen, få flere kvinnelig investorer, lage flere business angels-nettverk for kvinner og vise frem gode rollemodeller.
Kommentér