I underkant av én uke tok det for mobilappen Pokémon Go å etablere seg som tidenes mest populære mobilspill i USA med over 20 millioner daglige brukere. De fargerike monsterene, som ble født på Nintendo Gameboy på midten av 90-tallet, har fullstendig dominans over nyhetsbildet og sosiale medier også i Norge, til tross for at appen ikke offisielt er lansert her ennå.

Les også: Pokémon Go snapper mobilrekord

Pokémon Go bruker GPS-funksjonen og kameraet i smarttelefonen til å lokalisere Pokémon ute i bybildet. Det betyr at man må ut av huset for å oppsøke og fange så mange monstere som mulig på reelle lokasjoner, inkludert butikker, turistattraksjoner og andre severdigheter.

- Se mulighetene
Det gir nye muligheter for markedsførere, forteller strategisk rådgiver Per Christian Strand Teslo i mediebyrået Carat.

- Om det blir en kortvarig eller langvarig hype er vanskelig å si noe om, men hvis man skal prøve å dra noen markedsføringseffekter ute av det, er det viktig å være tidlig ute og se på mulighetene, sier Teslo til Kampanje.

Sammen med medierådgiver Aleksander Steinsvik i Carat har han skrevet et blogginnlegg om hvordan man kan bruke Pokémon Go i markedsføringen. Han anbefaler markedsførere å lese seg opp på spillet, om man ikke ønsker å starte jakten på Pokémon selv.

- Man bør ha en viss formening om hvorfor folk drar ut til ulike steder og møtes for å spille, sier han.

Kan lokke spillere til butikken
Én av mulighetene spillet gir bedrifter er å legge ut såkalte «lures» i spillet, som vil tiltrekke seg Pokémon til området, som igjen vil tiltrekke seg spillere og potensielle kunder. Slike agn får man kjøpt i spillet og kan gjøres av hvem som helst.

- Det kan føre til at man får en yngre kundegruppe inn i butikken sin. Samtidig er det viktig at det er en relevans for at de skal komme inn. Det at de er i butikken og samler Pokémon har ikke en verdi i seg selv. Man kan for eksempel gi rabatt eller skape en annen relevans til spillet, sier Teslo.

- Tør du spå om folk fortsatt spiller etter sommerferien?

- Jeg tipper folk fortsatt spiller, fordi det fortsatt er et stort marked som ikke har tilgang, men hvor lenge hypen varer, tør jeg ikke å spå.

Mener Pokémon kan erstatte sau
Han får støtte av kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen, som mener norske bedrifter absolutt har noe å hente på suksessen.

- Spørsmålet er hvor mange norske bedrifter som klarer å agere før stormen har lagt seg. Ikke bare er det norsk fellesferie, men norske bedrifter er ikke kjent for å snu seg raskt for å kapitalisere på nye trender og fenomen, mener han.

Reuters
skriver at Pokémon Go seiler opp til å bli en reell konkurrent til selskaper som Groupon og Foursquare, fordi den på kort tid har vist seg å være usedvanlig effektiv til å drive store mengder folk inn i butikker og restauranter.

- Nå som Visit Oslo har klart å få sauen slaktet, bør de kaste seg rundt og utnytte mulighetene som ligger i Pokémon Go-bølgen. Reiselivsnæringen kan få norske og utenlandske turister til å besøke steder de ellers aldri ville ha besøkt, sier Nygård-Hansen.

Les egen sak: Slik hyller Visit Oslo Pokémon-invasjonen

Han mener appen er et gjennombrudd for «augmented reality», uavhengig av hvor lenge renessansen til 90-tallsmonsterene varer.

Slår Facebook i tidsbruk
VGs sjef for brukerinvolvering og sosiale medier, Øyvind Solstad, mener alle som jobber med medier bør sette seg inn i spillet. VG har også skrevet en omfattende guide for nye spillere.

- Jobber man med medier må man være interessert i hva folk bruker tiden sin på. Jeg leser at folk nå bruker flere minutter per døgn i Pokémon Go enn i Facebook-appen. Det er ikke sikkert det varer, men det er interessant i seg selv, sier han til Kampanje.

Amerikanske Sensor Tower anslår at den gjennomsnittlige Iphone-brukeren spiller Pokémon go over 30 minutter daglig.

Solstad mener det ligger et stort potensial i å utnytte mulighetene spillet gir.

- Det blir interessant å se hvilke markedsførere som kaster seg på det og hvordan man bruker det.

- Vil være stort lenge
Han forteller at han nylig var innom en virtuell Pokémon-gym som var plassert i en bakgård i Bergen, i nærheten av en thaibutikk. En Pokémon-gym er en lokasjon på kartet der spillere kan møtes for å kjempe mot andre Pokémon.

- Der stod det 15 mennesker som smilte lett fårete til hverandre og spilte Pokémon. Hadde jeg jobbet i den butikken, ville jeg ha satt ut stoler, bord og wifi, og kanskje gitt rabatt dersom de viste frem avataren sin. Det er en helt fantastisk mulighet når du får en sånn gym i nærheten av butikken din, sier han.

Det spekuleres også om at Nintendo etter hvert vil ta seg betalt for å la butikker og andre selskaper sponse slike steder. Ifølge Gizmodo skal en sånn avtale allerede være på plass med McDonald's i USA.

Heller ikke Solstad tør spå hvor lenge folk vil løpe rundt og samle på Pokémon, men han tror ikke det blir en døgnflue.

- Det er nok mange som vil laste ned spillet og tenke at dette ikke er noe for dem, men mange vil spille kjempelenge og møte folk på rare steder. Jeg tror dette vil være stort lenge og at mange kommer til å digge dette.