Det var i oktober Sigurd J. Vik sa opp i Red Gruppen, der han var partner og digital forretningsutvikler, og hadde en eierandel på 23,3 prosent. Alt uten en ny jobb å gå til.

- Jeg er sterkt inspirert av bedrifter som for eksempel AirBnB, Kolonial.no og Finn. Disse er bygget på at tjenesten eller produktet i seg selv er digitalt, og gjennom dette får kundene en god løsning på sine behov. Det er ikke bannerannonser som gjør disse bedriftene digitale, de kan helt utmerket markedsføre seg på trikken eller på tv, sa han til Kampanje da.

Les mer: Red-partner sier opp

Nå er Vik klar med sitt nye selskap Adaptable, som ble sjøsatt tidlig i mai. Det nye selskapet som en «business launchpad» og skal hjelpe entreprenører med en god idé, og å få på plass en skalerbar forretningsmodell for selskapet sitt gjennom en omdaningsprosess på fire trinn.

- Vi begynner med å finne ut hva som er din løsning på en annens problem og om det er en løsning folk er villige til å betale for. Så hjelper vi deg å lage en prototype som vi tar med til reelle kunder. Der får vi sannsynligvis noen signaler på at produktet ikke er tilpasset slik vi hadde trodd. Så tar vi en tidlig versjon av produktet ut i markedet og ser om vi får de første betalende kundene, sier Vik til Kampanje.

Deretter venter det vanskeligste trinnet, ifølge Vik, å ta selskapet derfra til en vekstmodell.

- Min bakgrunn som konsulent gjør at jeg har jobbet med en hel del forskjellige lanseringer. Det er nettopp der jeg kan bidra med noe, og ikke bare jobbe med de teoretiske modellene, men med det store, vanskelige og ukjente arbeidet med å skape en vekstmodell for en lønnsom bedrift, sier han.

Han ser for seg at selskapet skal jobbe med fire-fem selskaper om gangen, i ni til tolv måneder for hvert selskap.

- Noe mer enn det er for lang tid. Man må jobbe hardt, men den vesentlige forutseningen for å lykkes med en startup i dag er at du jobber raskt, sier han.

- Så snart vi har skapt en modell for vekst, der Adaptable har bygget strukturen i selskapet vi jobber med, må det fylles med folk som skal drifte det videre. Vår modell er at vi investerer av vår egen kapasitet i selskapet, så vi har akkurat samme interesse som alle andre investorer i å bruke kortest mulig tid på å løse et problem.

Blant selskapene Vik nå jobber med finner man norske Syncano.

- De er et veldig spennende teknologiselskap som jobber med den neste store teknologirevolusjonen innenfor IT-infrastruktur, sier han.

Den ferske gründeren var torsdag på Technology Excursion Oslo, i regi av Concentric, Snö Ventures og Bloomberg, der det blant annet var lagt opp til debatt om hvorfor det foreløpig har vært langt mellom de store norske teknologiselskapene og hvordan utsiktene for norsk gründerskap er fremover.

Nordisk sjef i 500 Startups, Sean Percival, mener mange norske gründere mangler overbevisning.

- Å bygge en startup er noe av det vanskeligste du kan gjøre og har du ikke overbevisning så vinner du heller ikke. Vi kan bruke mye tid på å snakke om forskjeller mellom Norge og USA, men overbevisning er en stor forskjell, sa han i paneldebatten.

Vik er ikke enig i at nordmenn mangler et «killer-instinkt».

- Det er jeg helt uenig i. Det er et vesentlig poeng som ikke ble nevnt i dag, og det er at når man snakker om produktivitet, så er de nordiske landene på topp. Det handler om å løse et problem på kortest mulig tid, ikke sitte lengst på kontoret og late som man gjør et arbeid.

Han mener det er særlig to forutsetninger norske gründere har for å lykkes.

- Vi har noe av den høyeste utdanningen i verden og et supersterkt sosialt nettverk som gjør at det å ta individuell risiko ikke har så stor negativ konsekvens. Forutsetningene for å tørre å ta en sjanse bør være til stede, sier Vik.

- Det jeg tror mangler litt er forbilder, noen som gir deg en motivasjon til å stå på.

- Hva er målet til Adaptable?

- Målet vårt er ikke vekst i selskapet, men tvert imot at selskapene vi jobber med får vekst. Hvert år skal vi klare å skape minst én internasjonal suksess.