Google og norske Cxense er både samarbeidspartnere og konkurrenter på reklamemarkedet med hver sin teknologiske plattform. Forrige uke gikk det en kule varmt da Google la seg etter konkurrentens kunder med en e-post der de skriver at Cxense skal avvikles.

«Cxense is shutting down - let's discuss options!», står det i emnefeltet i e-posten Kampanje har fått tilgang til, og som har blitt sendt fra Google til fagbladet Golferen.no. Videre skriver Google i e-posten at de har hørt fra alle sine partnere i Norden at Cxense forteller sine kunder å aktivt gå ut og se etter en ny annonseserver ettersom de vil slutte å utvikle produktet. Det er her Google og deres plattform DoubleClick kommer inn i bildet.

«In light of these news, I wanted to offer you an introduction to Google's own ad serving solution, DFP», skriver den Google-ansatte.

Problemet er at dette er feil, ifølge Vigleig Takle, som er ansvarlig for kommunikasjon og salg i Cxense. Han avviser at de har bedt sine kunder om å finne alternative løsninger.

- Det stemmer ikke. Vi har ingen planer om å avvikle annonseløsningene våre og jobber nå med kommunikasjon til våre kunder for å avkrefte ryktene som har oppstått i markedet, sier han til Kampanje.

Les også: Slik spiser programmatic opp reklamebudsjettet ditt (krever innlogging)

- Tror markedet vil endre seg
Han sier at de fortsatt vil investere mye i sine adservere, men at de aller største publisistene må dekke behovet for fullintegrasjon mot de store programmatiske plattformene.

- Det er riktig at vi tror markedet vil endre seg og at vi posisjonerer oss i en retning der adserving vil være en «commodity» og vi derfor fokuserer mer på kjernetilbudet vårt, som er personalisering. I den forbindelse investerer vi kraftig i utviklingsavdelingen vår og har gjort noen grep hvor vi har lagd ned noen av de gamle kontorene hvor annonseportefølgen har vært lagt og sentralisert utviklingen, sier Takle.

Han understreker at de ellers har et godt samarbeid med Google.

Google: - Tar dette alvorlig
Golferen.no er omfattet av Fagpressen, og Kartan Tyvand i Fagpressen forteller at de har sendt ut et dementi fra Cxense til alle sine medlemmer. Tyvand mener Google her opererer med tvilsomme metoder.

- Jeg synes Google ellers er et seriøst og godt selskap, men dette var under pari. Jeg synes det er litt skittent når det ikke stemmer, sier han, og tar forbehold om at Google kan ha fått feil informasjon.

- Har medlemmene deres fått beskjed om å se etter alternative annonseløsninger?

- Nei. Det viktigste er å forsikte våre medlemmer om at annonsestyringsverktøyet de har blir videreført. Det er ikke sånn at man plutselig slukker lysene og må finne noe annet.

Kampanje har tatt kontakt med Google, som har følgende kommentar til saken:

- Vi tar dette alvorlig og holder på å undersøke saken. Skulle denne informasjonen være uriktig, beklager vi det og vil ta de nødvendige grepene, sier en talsperson fra Google.