I dag la Norges største avishus utenfor Oslo frem tall for årets første kvartal, og de var langt fra så pene som Polaris-sjef Per Axel Koch skulle ønske. De digitale annonseinntekter gikk ned fire prosent, mens papirbaserte annonseinntekter falt med 16  prosent. At påsken var i mars i 2016 mens den var i april i 2015, påvirker annonse- og trykkeriomsetningen negativt.

Les mer: Ny annonsesmell for Polaris

Polaris hadde digitale annonseinntekter på 50 millioner kroner i første kvartal, ned fra 53 millioner i samme kvartal i fjor. Nedgangen tilskriver Koch blant annet at en stadig større del av reklameomsetningen nå går gjennom programmatiske plattformer.

- Utfordringen vår nå er å få opp produkter som skal gjenskape veksten. Vi har ikke gitt opp. Det som preger første kvartal er at den programmatiske biten er blitt så sterk, forklarer Koch overfor Kampanje etter kvartalspresentasjonen.

Dobler programmatiske omsetning
Analyseselskapet IRM la i går frem en rykende fersk prognose for det norske reklamemarkedet som viser at nær én milliard av det norske reklamemarkedet vil handles programmatisk i 2016. Det er nær en dobling fra i fjor.

Koch anslår at også Polaris vil doble sin programmatiske andel, men det skjer fra et beskjedent utgangspunkt på fem millioner kroner i 2015 til ti millioner i år.

- Det er ikke nok. Vi må få produkter som er gode nok sånn at vi i større grad kan slåss direkte mot Facebook og Google. Der er på mange måter initiativet fra Schibsted spennende og interessant, sier han.

Schibsted flytter i dag sine to største merkevarer, Finn og VG, over på den teknologiske plattformen AppNexus. Målet er å muliggjøre programmatiske kjøp av hele Schibsteds digitale varelager på sikt. Trekket har blitt omtalt som «d-dagen for programmatisk reklamekjøp» av Bjarte Humborstad i Red Media Consulting i et innlegg på Kampanje.

Les mer: - D-dagen for programmatisk reklamekjøp

Les mer: Schibsted går «all in» i programmatisk milliardmarked

Samarbeid tvinger seg frem
Samtidig er det nå over ett år siden annonsedirektør i Schibsted Norge, Per Håkon Fasting, gjennom et intervju i Kampanje inviterte andre norske mediehus inn i AppNexus-plattformen, for å danne en felles front mot Facebook og Google. Hittil har de norske konkurrentene vært tilbakeholdne til initiativet, men i et intervju med Dagens Næringsliv i dag antyder digital direktør Lars Hordnes i Amedia at de vil takke ja til invitasjonen.

Polaris-sjef Per Axel Koch går enda lengre. De har allerede én fot inne med Adresseavisen, som går inn i AppNexus som en del av Storby-samarbeidet med Schibsted. 

- Nå vurderer vi også å ta alle de andre mediehusene over på AppNexus for å få samme plattform. Og dersom Amedia er så tydelige som de er nå, så er det noe vi absolutt vil støtte. Det er avgjørende å få til en felles plattform, sier Koch til Kampanje.

Han ser ikke noe alternativ til et samarbeid.

- Nå må man samarbeide. Noe annet er ikke aktuelt. Realiteten er at man må finne løsninger, og det håper jeg man gjør så raskt som mulig.

- Vil dere vente og se hva Amedia gjør før dere tar en avgjørelse?

- Nei. Vi gjør egne vurderinger med våre mediehus, og jeg håper vi får til en avgjørelse før sommeren. I utgangspunktet er vi veldig positive, og så håper vi Amedia gjør det samme.

- Men en omsetning på ti millioner kroner programmatisk for Polaris i år, er det nok til å snu utviklingen?

- Det er det ikke, men det er ikke mer enn fire år siden vi hadde null mobilinntekter. I fjor var mobilinntekten på 70 millioner kroner. Det kommer til å gå fort, og vi kommer til å få en kjempevekst, men det må bli veldig mye mer.

Nye kuttrunder
Samtidig som Polaris jobber med inntektssiden, varslet Polaris-sjefen i dag at de vil se på nye kostnadskutt etter at konsernet i år sluttfører forrige runde med 160 millioner kroner i kutt fordelt på 2015 og 2016.

- Vi må gjøre mer på kostnadssiden for å kunen ha utviklingskfraft.

- Hvilke områder er det dere kan effektivisere?

- Det må vi komme tilbake til. Vi må se på alle sider av bedriften og se på hva vi kan gjøre annerledes.

De nye tiltakene vil inngå i en omstillingsprosess som har fått navnet «Prosjekt Polaris Media 2020», som skal sikre at konsernet er fremtidsrettet, kompetent og lønnsomt, og rigget for ny vekst og nye posisjoner. Prosjektet styres internt uten hjelp av konsulenter.